:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 12, 2019   20:29

0

299

Vulin: Sve se najefikasnije rešava na izborima

Sve se najefikasnije rešava na izborima, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je zahvalio svima koji su bili spremni da se zajedno sa njim suprotstave fašizmu i onima koji bi da upadaju u institucije ističući da se nada da niko neće posegnuti za nasiljem i pokušati da od sebe pravi žrtvu.

Vulin je u Palati Srbije gde je obavestio medije da je na sugestiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlučio da odloži najavljeni štrajk glađu, istakao da se nada da lideri SzS-a neće pokušati da urade to što su planirali i namerili i poručio da je on uvek spreman za borbu.

Kako je naveo, profašisti Obradovićevi, Đilasovi i Jeremićevi su se skupili i imali plan da upadnu u institucije zemlje kao poslanici, ali i kao odbornici, na teritoriji čitave zemlje, na silu ili koristeći svoje poslaničke mandate, a onda da počnu sa štrajkom glađu u svakoj od ovih institucija, od Narodne skupštine, do lokalnih samouprava. 

"Tako bi blokirali rad institucija i tako bi pokušali da prikažu Aleksandra Vučića kao čoveka koga je baš briga za bilo čiji život, koga uopšte ne zanima šta će se desiti sa svim tim ljudima koji štrajkuju glađu i pokušati na taj način da iznude ono što traže. Kažem da iznude, ne da pokrenu dijalog, ne da idu na izbore, već da iznude", rekao je Vulin.

Dodao je da smatra da se sve najefikasnije rešava izborima i da se za to zalaže i kod predsednika Vučića i kod Srpske napredne stranke, kao nekoga ko može da odluči o tome.

"Hajdemo na izbore. Nema onda rasprava. Nema sukoba. Samo izađemo na izbore i građani kažu šta imaju. Nadam se da to nije previše tražiti", rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Govoreći o štrajku glađu, Vulin je podsetio da je štrajkovao 2003. godine u pritvoru u stanici "29. novembar", jer je branio Veselina Šljivančanina.

"Štrajk glađu se ne pokreće olako i o njemu se ne govori slučajno. On se ne nudi bez dobrog i valjanog razloga. Ja to odlično znam. Nemojte zaboraviti da sam verovatno od svih aktuelnih srpskih političara najduže štrajkovao glađu. Znam šta znači biti bez hrane. Znam šta znači biti bez vode. Znam kako to izgleda posle prvog, drugog i trećeg dana", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, zato se takve stvari ne pokreću olako i zato se o takvim stvarima ne govori slučajno.

Vulin je naveo da se 2003. godine, u vreme vlasti DOS-a, nije tako lako protestovalo, nije se moglo ići ulicama, a da ne budete uhapšeni, prebijeni, da ne upoznate zakon, a samim tim, štrajk glađu, kao sredstvo borbe. 

"Takve stvari se ne potežu olako, samo kada je opasnost velika i kada želite da skrenete pažnju na nešto veliko i na nešto važno", istakao je Vulin.

Kaže da je okupljenima oko SzS svojim štrajkom glađu hteo da pokaže da i sa ove strane Srbije ima neko ko je spreman da im se suprotstavi istim sredstvima koje pokreću i oni, na isti način, i da ne dozvoli da od sebe prave žrtve, jer to nisu, jer su sami pokrenuli nasilje, jer su sami pokušali i pokušaće da spreče institucije da rade.

"Da im ne dam da prave od bilo koga, pa ni od Aleksandra Vučića, čoveka koji ne brine za tuđe živote. Oni ne brinu za tuđe živote. Zato sam pokrenuo, zato sam tražio i zato sam ponudio štrajk glađu. Smatram da je to adekvatan odgovor i uvek ću dati takav ili sličan odgovor zavisno od reakcije onih koji bi od Srbije da naprave mesto gde ćemo se sukobljavati i gde će se obični građani tući", rekao je ministar odbrane i ponovio da tako nešto nikada neće dozvoliti.

Pozvao je deo opozicije da ne sukobljavaju ljude na ulicama zbog želje da se vrate na vlast.

Vulin je kazao da je jutros vodio dug i prema njegovim rečima "ne uvek tih razgovor" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i naveo da su njih dvojica saborci iz decenija ozbiljne i uporne opozicione borbe protiv DOS-ovog režima. 

"Kao svi saborci umemo da se ne slažemo. Umemo da mislimo drugačije. Ja mu verujem jer je čovek kome Srbija apsolutno veruje. Verujem i u njegove procene, zato što je čovek koji, bez svake sumnje, dobije sve izbore svojim imenom i prezimenom. Zato sam jutros prihvatio sugestiju svog saborca, svog koalicionog partnera i čoveka koji je prvi u lancu komandovanja Vojskom Srbije, da odložim svoj štrajk dok to ne počnu, i ako to počnu, da rade i drugi", rekao je Vulin.

Ponovio je da je i pored svega uvek spreman za borbu i kazao da je procena vrhovnog komandanta Vojske Srbije, da kao ministar odbrane treba da bude tu gde jeste, te da će to i poslušati, ne lako, kaže i dodaje ne sa velikim entuzijazmom, ali poslušaće ga, jer je to čovek kome veruje, kome Srbija veruje, što je i daleko važnije.

Svim "dušebrižnicima" koji su se naprasno zabrinuli za njegovo zdravlje, ministar Vulin se ironično zahvalio na iskazanoj brizi.

"Svima onima koji su potrošili jučerašnji dan nadajući se mojoj skoroj i bolnoj smrti, želim da se izvinim što im to nisam omogućio. Više sreće drugi put. Siguran sam da ćete ustrajati u nadi da mi se to jednog dana ipak desi. Hvala vam na entuzijazmu, na mržnji koju ste pokazali. Hvala svima vama koji ste se tako usrdno nadali da će ovo ipak biti moj fizički i biološki kraj", kazao je.

Onima koji su usled najnovijih zbivanja razmatrali ministrovu sposobnost vođenja Ministarstvom odbrane, ministar je poručio da ne brinu.

"Onima koji su bili naprasno zabrinuti šta će biti sa Ministarstvom odbrane i Vojskom ako ja ne budem u punom kapacitetu upravljao Ministrastvom odbrane, evo da ih obradujem, tu sam i u punom kapacitetu ću upravljati Ministarstvom odbrane. Možete da budete u potpunosti mirni", kazao je Vulin.

Iskrenu zahvalnost uputio je onima koji su bili spremni da se na isti način, ličnom žrtvom usprotive nasilju i nepoštovanju institucija.

Izvor: T a n j u g

Vulinizborištrajk glađuSzSVojska Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva