:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2018   17:34

0

157

Vulin: Sve spremno za vežbu "Vek pobednika"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je Vojska Srbije je u potpunosti spremna za veliku vežbu sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018" i da se sve pripreme privode kraju.

Današnju pripremu za vežbu izveli su pripadnici Prve brigade Kopnene vojske u okviru priprema za združenu taktičku vežbu "Vek pobednika 1918-2018" koja će 10. novembra 2018. godine biti održana u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.

Kako je istakao Vulin, danas su tenkisti Prve brigade Kopnene vojske demonstrirali kako izgleda kada je tenkovski bataljon u maršu.

"Sve što radimo, radimo u realnom vremenu i realnim uslovima, baš kao što bi ova jedinica to radila u slučaju rata. Naši tenkisti imaju veoma zapaženo mesto i u našoj vojsci i u vežbi ''Vek pobednika', gde će učestvovati 100 tenkova sa punim posadama bez pozivanja rezerve, već isključivo od naših snaga", ukazao je Vulin.

"Svi su spremni i organizovani, moral je na veoma visokom nivou, tehnika je apsolutno ispravna – sve što je potrebno da pokažemo koliko je naša vojska sigurna, snažna i koliko možemo da se oslonimo na nju", zaključio je ministar.

Komandant tenkovskog bataljona potpukovnik Borislav Krnjajić naglasio je da su tenkisti Prve brigade dobili čast da učestvuju na predstojećoj vežbi.

"Cilj današnjeg prikaza je da se tenkovski bataljon osposobi za realizaciju marša u uslovima ravničarskog predela kako bi jedinica bila spremna da odgovori na eventualne izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije", rekao je Krnjajić.

Prikazu su prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant Prve brigade Kopnene Vojske brigadni general Željko Petrović.

Vežba "Vek pobednika 1918-2018" održava se u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu i izvodi istovremeno na 10 lokacija po temi "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije".

Oko 8.000 pripadnika na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova učestvovaće u vežbi i prikazati nivo svoje operativne osposobljenosti.

Tokom vežbe će, kako je planirano, biti utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva