:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 12, 2019   16:13

0

241

Zaev: Republika Severna Makedonija postaje globalna država

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da Republika Severna Makedonija postaje "globalna država" na međunarodnoj sceni, rame uz rame sa evropskim vršnjacima".

Na prvoj konferenciji za novinare posle usvajanja ustavnih izmena u parlamentu, Zoran Zaev je rekao da očekuje i da će grčki parlament spoznati svoju istorijsku ulogu u ovom trenutku.

Naveo je da će odluka o ustavnim promenama koje predviđaju promenu imena zemlje u Severna Makedonija danas biti objavljeni u Službenom glasniku, a da će početkom iduće sedmice Grčka biti obaveštena da je Makedonija ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.

Zaev je napomenuo i da za ustavne amandmane nije potreban potpis predsednika Đorđa Ivanova.

"Hvala bogu, nije potreban potpis Ivanova", rekao je Zaev na pitanje novinara navodeći da je parlament u petak zajedno sa ustavnim amandmanima doneo odluku o proglašenju tih amandmana kao i o proglašenju Ustavnog zakona.

"Razumem gorčinu koja postoji kod građana, ali moramo to da ostavimo u prošlosti i ponosno da gledamo u budućnost. Otvorili smo perspektivu za novu Republiku Severnu Makedoniju, članicu evropske porodice. Postaćemo ponupravna članica u dve najveće svetske organizacije kao nezavisna i ponosna zemlja. Naše pristupanje u NATO je već u toku i biće ubrzano", istakao je Zaev.

Kako je Zaev rekao, "ovih dana sa našim prijateljem Grčkom ćemo odbaciti izolaciju i nerazumevanje i zajednički ćemo potvrditi ovo istorijsko rešenje".

"Ubeđen sam da će poslanici u grčkom parlamentu prepoznati njihovu veliku ulogu u ovom istorijskom trenutku i ubeđen sam da će naš prijatelj Grčka ratifikovati Sporazum iz Prespe i biti prva država koja je potpisala protokol za ulaz Makedonije u NATO", kazao je Zaev.

"Vlast ozbiljno razmišlja o vanrednim izborima"

Takođe je prokomentarisao zahteve opozicionog VMRO-DPMNE za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, navodeći da vlast ozbiljno razmišlja o ovom zahtevu opozicije.

"(Lider VMRO-DPMNE Hristijan) Mickoski traži izbore, ali moli se da vlast to ne prihvati", odgovorio je Zaev i didaje da će to pitanje biti otvoreno u njegovoj partiji i nakon donošenja odluke javnost će biti obaveštena.

Zaev je na konferenciji za novinare, koja je trajala duže od sat vremena, otvorio i temu pomirenja makedonskog društva.

"Mladi moraju da se pomire, i između VMRO i SDSM i među Albancima i Makedoncima", rekao je Zaev.

Kako je objasnio, "nije nam potreban politički rat i zato šaljemo poruku mladima kako da se ponašaju jer je pomirenje zdravo i potrebno Makedoniji".

"Ima nas milion i vreme je da se pomirimo. Ima slučajeva gde brat sa bratom ne priča upravo zbog politike. Neophodno je da se pomirimo", zaključio je Zaev.

Izvor: Танјуг

ZaevRepublika Severna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva