:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2018   9:30

0

195

Zaharova: NATO je Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok

Postoji dokaz da je NATO obećao predsedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu da se neće širiti ka istoku, iako generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg tvrdi suprotno, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Nema pisanih garancija i ništa nije potpisano, ali se ’džentlmenski sporazum‘ jeste dogodio. Druga je stvar što su svi to zaboravili i ne žele da se toga sećaju, ali to se jeste dogodilo“, istakla je Zaharova, prenose ruski mediji.

Dokazi se, navela je portparolka ruskog Ministarstva, nalaze u arhivskom materijalu sa kog je nedavno skinuta oznaka tajnosti u SAD.

„Na sastanku u februaru, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uručio je Stoltenbergu niz izvoda iz tih dokumenata. Mislim da je od februara Stoltenberg imao dovoljno vremena da ih pročita“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, neke zapadne zemlje se pretvaraju da takva obećanja nikada nisu data.

„Nažalost, takav stav još više umanjuje nivo poverenja u njih i pokazuje istinsku vrednost drugih obećanja koja su dali i trenutno daju nama ili nekom drugom“, zaključila je Zaharova.

Izvor: Sputnik

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva