:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 15, 2019   13:23

0

276

Zaharova o severu Kosova: Zatezanje omče i potiskivanje Srba

Na severu Kosova naseljenom Srbima primećuje se porast napetosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi "Sputnjik".

"Albanske kosovske vlasti preuzimaju vlast na administrativnoj granici, objašnjavajući to potrebom da se prekine uvoz nelegalnih, kako oni smatraju, isporuka robe iz Srbije uprkos stoprocentnim carinama koje je Priština uvela u novembru prošle godine. Pogoršava se situacija sa dostupnošću nekih životnih namirnica, pre svega pojedinih prehrambenih proizvoda", kazala je Zaharova.

Ona je rekla da je Priština objavila poternicu za nizom važnih ličnosti srpske zajednice i da se prištinske bezbednosne snage raspoređuju u područjima blizu područja gde žive Srbi.

Zaharova je podsetila da je 7. marta ove godine prištinska skupština donela ultimativnu platformu koja jednostavno obesmišljava dijalog Beograda i Prištine, kao i na nedavne pokušaje da se uspostavi kontrola nad srpskim delom kombinata „Trepča“ i ostavi bez posla nekoliko hiljada radnika.

„Ove mere kosovskih vlasti predstavljaju zatezanje omče i sistematično potiskivanje Srba iz pokrajine i stvaranje za njih nemogućih uslova, kao i zastrašivanje u duhu etničkog čišćenja. Gde su sve evropske strukture za zaštitu prava? Gde su ljudi koji se bave pitanjima ljudskih prava i koji se razumeju u problem ovog regiona“, upitala je ruska zvaničnica.

Ona je dodala da su međunarodne snage za Kosovo obavezne da ispunjavaju mandat koji im je poverio Savet bezbednosti UN i da ne dozvole nasilje nad kosovskim Srbima.

„Sadašnja kriza na severu Kosova predstavlja posledicu višegodišnjeg popuštanja Prištini od strane spoljnih pokrovitelja – SAD i Evropske unije, koje su obavezne da utiču na ponašanje ekstremista. Ovo objašnjava trenutne preterane apetite kosovskih Albanaca, njihovu nepomirljivu politiku u dijalogu s Beogradom. Vašington i Brisel su dužni da ograniče ekstremiste iz Prištine koji su vaspitani pod pokroviteljstvom Zapada“, rekla je Zaharova.

Izvor: Танјуг

RusijaKosovoMarija Zaharova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva