:

:

TV Most

Foto: Vlada Srbije, arhivska fotografija

clock

Februar 19, 2019   11:45

0

207

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske u martu

Ištvan Pastor, predsednik SVM i predsednik skupštine Vojvodine, najavio je da će zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske biti održana u drugoj polovini marta, a domaćin će biti srpska premijerka Ana Brnabić.

Pastor je za Panon RTV rekao da ima signala da će sednica biti održana u Vojvodini.

Gostujući na subotičkom radiju na mađarskom jeziku, Pastor je rekao da mesecima već traje usaglašavanje dveju vlada o održavanju zajedničke sednice. „Bitno je istaći da u okruženju ne postoje odnosi dve susedne zemlje koje sa takvom učestalošću i kontinuitetom imaju zajedničke sednice vlada. U međuvremenu, uobličena je i potreba da se utvrdi dnevni red, ali kontinuitet u ovih zasedanja ističem kao ono što je posebno značajno. “ rekao je Pastor.

Ipak, naveo je da što se tiče tema o kojima će razgovarati ministri vlada dve zemlje odnosi se na privrednu saradnju i spremnost mađarskog kapitala da investira u privredu Srbije. Takođe, na dnevnom redu će biti i zajednički razvoj infrastrukture. „Za nas vojvođanske Mađare, nezavisno od tema o kojima se razgovara, bitno je da se ovi kontakti odvijaju bez zastoja, u interesu dve države, a naša zajednica ima koristi od toga“ rekao je lider SVM-a.

Kao jedna od mogućih tema razgovora, a koja je posebno interesantna za pogranična područja je i pitanje rada graničnih prelaza. Pastor je podsetio da je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije ratifikovan sporazum o graničnim prelazima sa Mađarskom, što omogućava promenu sadašnjeg stanja, i uvodi mogućnost da pojedini granični prelazi produže radno vreme.

„Svesni smo da se, naročito sa mađarske strane, stvaraju gužve jer se ne radi samo o pregledu putnih isprava, već je to pitanje bezbednosti, posebno u situaciji kada svedočimo o brojnim pokušajima krijumčarenja ljudi. Mađarska granica je i Šengenska granica i pregledi idu sporije nego što bi mi želeli, ali sa ratifikovanjem sporazuma, obezbeđen je pravni osnov da po potrebi pojedini granični prelazi produže rad na 24 časa“ rekao je Pastor. 

Pastor je govorio i o jmogućnosti zatvaranja škole „Petefi Šandor“ u Bečeju. „Kada je postalo jasno šta se događa u opštini, razgovarao sam sa predsednikom SNS-a, i rekao da za nas nije prihvatljivo gašenje te škole, ne samo zbog broja učenika, nego i zbog simbolike koju škola ima i u svom imenu i položaju, i da je ona za mađarsku zajednicu važna tačka. 

Rekao sam da mi ne možemo da prihvatimo njeno ukidanje i zamolio ga da nas podrži i bude nam partner u tome. Po onome što sada znamo, škola se ne ukida, nema promena u odnosu na to i nemam dilema da će tako i ostati“ izjavio je Ištvan Pastor. 

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara govorio je i o privrednim temama. U okviru toga, najavio je da će mađarska Vlada nastaviti da pomaže zajednicu vojvođanskih Mađara o čemu je razgovarao sa Levente Mađarom, zamenikom ministra spoljne ekonomije i spoljne politike Mađarske prilikom njegove prošlonedeljne posete. 

„Potrebno je još odrediti visinu iznosa za koji će se moći konkurisati, a biće nastavljen program kupovine kuća, kao i kupovine oranica, što je važno za ostanak i opstanak na rodnom tlu. Program će biti nastavljen i u naredne tri godine kako bi ojačali privrednike i porodice“ rekao je Pastor.

Izvor: T a n j u g

SrbijaMađarskavladesednica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva