:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 20, 2019   9:05

0

99

Zakon o finansiranju Vojvodine posle 10 godina na sednici parlamenta

Poslanici će na sednici Skupštine Srbije raspravljati o Zakonu o finansiranju Vojvodine i Rezoluciji o pokrajini. Ta dva dokumenta našla su se na dnevnom redu na predlog opozicionih poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine. Vlada nije prihvatila predlog Zakona i rezolucije. Predsednica Odbora za finansije Aleksandra Tomić kaže da će poslanicima biti dozvoljeno da daju svoja mišljenja i predloge koji bi možda doveli u budućnosti do određenih administrativnih usaglašavanja.

Prema Ustavu iz 2006. budžet Vojvodine iznosi najamanje sedam odsto republičkog budžeta. To pitanje trebalo je urediti zakonom najkasnije do 2008. U međuvremenu su i republičke i pokrajinske vlasti više puta najavljivale zakon, prebacivale odgovornost sa jednih na druge.

Epilog je da će se predlog Zakona od finansiranju Vojvodine posle više od 10 godina naći na sednici parlamenta.  

Aleksandra Tomić, predsednica Skupštinskog odbora za finansije rekla je za RTS da ovaj predlog zakona, na današnjoj sednici, ima dve dimenzije, političku i administrativnu.

"Politička govori o tome da bi određena prava građana sa određenih geografskih celina, kao što su AP Vojvodina, određeni okruzi, lokalne samouprave imali veća prava jedni u odnosu na druge, a to znači da bi mi trebalo da delimo interese građana prema svojim pravima i obavezama - što ni Vlada, ni skupština većina, ni SNS koja vodi tu većinu ne želi", rekla je Tomićeva.

Drugi administrativni deo razgraničenja nadležnosti, kroz odvajanje poreske uprave, veće prihode, transfere koje se nalaze na toj teritoriji - zaboravljaju se zaduženja, investicije, naplate penzija koje idu isključivo na osnovu celovitosti ekonomsko-fiskalnog sistema Srbije i budžeta Srbije, kaže Tomićeva.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da je mišljenje Vlade odlučilo ishod glasanja i pre samog glasanja, Tomićeva kaže da ne samo da je odlučilo, već je otvorilo raspravu koju do sada deset godina niko nije otvorio. 

"Dozvolio je da mi kao poslanici damo svoja  mišljenja i predloge koji bi možda doveli u budućnosti do određenih administrativnih usaglašavanja kojima bi građani ne samo AP Vojovidne, nego i drugih regiona - dobili veće investicije ali ne i veće nadležnosti u delu obavljanja državnih poslova, kaže Tomićeva.

Kada pogledamo dimenziju kršenja Ustava i kada pogledamo šta bi doveli ovakvi zakoni, a to je ugrožavanje i suspendovanje Zakona o budžetu, Zakona o finansijskom sistemu Srbije - onda dolazite u situaciju da ne možete da prihvatite ovakva zakonska rešenja, primećuje predsednica Odbora za finansije.

Potrebno je da radne grupe Ministarstva finansija razgovaraju sa nadležnim sekretarijatima - da bi građani imali veće investicije, naknade i transfere, zaključila je Tomićeva.

Izvor: RTS

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva