:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

156

Čadez predsednik PKS i u narednom mandatu

Reč je predstavnicima 16 regionalnih i parlamenta komore glavnog grada, prvi put biranih u otvorenom demokratskom postupku u kome je svaki privrednik dobio pravo da se kandiduje, da bira i bude biran.

Konstituisanjem Skupštine i izborom Upravnog, Nadzornog odbora, predsednika i potpredsednika, PKS završen je izborni postupak u jedinstvenom komorskom sistemu sproveden u protekla gotovo četiri meseca, koji obezbeđuje da se glas privrednika čuje na svim nivoima odlučivanja.

Konstitutivnoj sednici Skupštine PKS prisustvovala je mandatar za sastav nove Vlade Ana Brnabić koja je najavila da će prioritet bducuhe vlad eostati privreda i ekonomski razvoj Srbije.

Posle izboru za predsednika PKS, Marko Čadež je, u izjavi Tanjugu, posebno naglasio značaj novog načina na koji su birani komorski organi i novog izbornog modela u komorskom sistemu Srbije.

„Prvi put izbori u komorskom sistemu - za regionalne parlamente sprovedeni su po direktnom principu, u kojem je svaki privrednik imao pravo da se kandiduje i bude biran. Regionalne parlamente privrednika čine predstavnici čak 678 najznačajnijih kompanija u Srbiji, a Skupštinu PKS privrednici koje je delegiralo 17 parlamenata privrede iz cele Srbije", kazao je on.

„Danas je na velika vrata privreda vraćena u PKS, a njeno učešće je presudno za to kako će ova organizacija izgledati u budcuhnosti i šta će raditi. Mi treba da zastupamo njene interese", objasnio je Čadež.

Prema njegovim rečima, dosta toga je urađeno, ali je još mnogo posla pred Komorom.

PKS će nastaviti da radi na strateškim ciljevima kao što su zaštita interesa privrede, edukacija, internacionalizacija, i pre svega izgradnja što efikasnijeg servisa za kompanije - članice.

Po oceni privrednika novi izborni model i sastav novoizabrnih organa PKS obezbeđuju da privreda ostvaruje veći uticaj na donošenje odluka bitnih za poslovanje, odlučuje o svim važnim pitanjima za funkcionisanje komorskog sistema i garancija su da će biti nastavljen proces modernizacije komore kao nacionalne reprezentavne poslovne acocijacije svih privrednika i preduzetnika.

Vlasnik „MK Grupe" Miodrag Kostić ocenio je da će izborom novog, odnosno starog predsednika PKS, Marka Čadeža Komora zadržati kontinuitet u nastojanju da se privreda više pita i utiče na donošenje propisa.

„PKS danas ima značaj koji joj pripada. Nije bilo normalno da se zakoni donose, a da se privreda ne pita i ne daje poslednju reč", istakao je on u izjavi Tanjugu, dodajući da je Čadež u prethodnom mandatu uneo novi dah u rad PKS.

Kostić je dodao da je dobro i što je mandatar za sastavljanje nove vlade iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravi, jer je jedan od ključnih problema za dalji razvoj privrede Srbije neadekvatna administracija i neadekvatne procedure koje usporavaju bitne procese.

"Takav čovek na čelu vlade zajedno sa PKS napraviće mnogo bolji ambijent za poslovanje u Srbiji, i doprineti da ekonomija bude uspešna. Jer, bez uspešne ekonomije nema daljeg razvoja Srbije", podvukao je on.

Predsednik Izvršnog odbora „Banka Inteza" Draginja Đurić istakla je da je Čadež uveo brojne promene u PKS, kako u pristupu prema privredi, tako i prema Vladi i odstalim nadležnim organima.

"On je čovek koji daje sve od sebe da se PKS menja, postane ono što su komore na zapadu, posrednik između realnog sektora i institucija", naglasila je ona ukazujući na značaj PKS u zastupanju interesa srpske privrede.

Đurić je istakla da je to od posebnog značaja u periodu pristupanja Srbije EU, odnosno otvaranja poglavlja.

Generalni direktor kompanije "Moji brendovi" Andrej Jovanović rekao je da su ljudi ključni resurs, a da je Marko Čadež dokaz za to.

Iznenadio je, kaže, mnoge što je PKS vratio status koji treba da ima kao instititucija koja predstavlja privrednike i pomaže privredi.

"Da mi je neko rekao da ova institucija može da se promeni u tako brzom roku i na taj način, na to se nikada ne bih kladio", kazao je Jovanović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva