:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

122

Ivanov čeka, Zaev i Ahmeti neće doći

Iz kancelarije Ivanova navode da su u kontaktu sa parlamentarnim strankama u vezi sa njegovim pozivom na sastanak političkih lidera, prenosi MIA.

"Predsednik Ivanov ostaje čvrsto na svojoj poziciji da je neophodno da se održi sastanak lidera parlamentarnih stranaka. Oni su najodgovorniji za pronalaženje rešenja koje će biti u skladu sa ustavom, zakonima i procedurama parlamenta", rekao je izvor iz kancelarije Ivanova.

Prethodno su lideri SDSM Zoran Zaev i DUI Ali Ahmeti najavili da neće doći na sastanak, dok je lider VMRO-DPMNE potvrdio dolazak.

Policija i tužilaštvo vode istragu o nasilju u Sobranju

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Makedonije danas je objavilo da je nakon jučerašnjih nereda u Sobranju 83 ljudi zatražilo medicinsku pomoć u bolnicama u Skoplju, da je policija privela osam osoba, a državno tužilaštvo pokrenulo istragu.
Nuhin ponudio ostavku
Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Agim Nuhin danas je ponudio ostavku, dan pošto su učesnici demonstracija upali u zgradu parlamenta, nezadovoljni izborom novog predsednika Sobranja.

Nuhinovu ostavku treba da potvrdi partija Albanaca - Demokratska unija za integraciju.

Među povređenima je 54 civila, 25 policajca, tri poslanika i jedan novinar. Većina povređenih puštena je iz bolnice, a desetak je zadržano na lečenju zbog ozbiljnih povreda, prenosi RSE.

Policija je objavila da je u policijsku stanicu u Gazi Babi privedeno osam osoba, sa kojima se još razgovara.

Policijski timovi pregledaju snimke sa video nadzora u parlamentu kako bi identifikovali moguće prekršioce i istražili ko je počinio nasilje.

Operativnim štabom rukovodi ministar unutrašnjih poslova Agim Nuhiu, koji je danas na konferenciji za novinare rekao da deo struktura MUP nije uradio svoj posao, za šta se, kako je rekao, mora snositi odgovornost.

Juče je štabom rukovodio direktor Kancelarije za javnu bezbednost Mitko Čavkov, koji, kako je ustvrdio Nihiu, sinoć za njega nije bio dostupan tokom nereda u parlamentu.

Državno tužilaštvo Makedonije saopštilo je danas da "preduzima sve aktivnosti na rasvetljavanju jučerašnjih događaja ispred i u zgradi parlamenta".

"U skladu sa svojim nadležnostima, državno tužilaštvo će postupati u svim slučajevima kada bude utvrđeno postojanje elemenata počinjenog krivičnog dela i za svaki od događaja, po dokumentovanju, će biti doneta adekvatna odluka državnog tužioca", navedeno je u saopštenju.

Zaev:Planirani pokušaj ubistva sa predumišljanjem

Predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev ocenio je danas da su poslednji događaji u Sobranju bili pokušaj ubistva sa predumišljajem, planiran u dogovoru i koordinaciji sa policijskim strukturama.

Zaev je na konferenciji za novinare pozvao građane da ostanu mirni i prisebni, a zaposlenicima u državnim institucijama da deluju u skladu sa zakonima zemlje.

"SAD, EU i međunarodna zajednica vidi da smo motor obnove demokratije u zemlji. Juče je bio planiran pokušaj ubistva", rekao je Zaev i najavio da će nakon izbora predsednika Sobranja politički proces biti nastavljen izborom nove makedonske vlade, koju, kako je rekao, svi očekuju.

On je čestitao Talatu Džeferiju na izboru, a lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsedavajućeg parlamenta Trajka Veljanoskog, zvaničnika MUP-a Čavkov Mitka i predsednika Đorđa Ivanova i njihove saradnike da su odgovorni za noćašnje nasilje.

"Juče je bio test za građane i Makedoniju", poručio je Zaev.

Inače, kako je ranije saopšteno iz SDSM, Zaev se neće odazvati pozivu predsednika Ivanova na sastanak svih lidera političkih partija na kojem bi se razmatrale mogućnosti za izlazak iz najdublje krize u kojoj se, kako se ocenjuje, Makedonija našla u svojoj istoriji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva