:

:

TV Most

clock

Maj 23, 2017   12:05

0

177

Kan: Gavrasu nagrada za životno delo

Veliki grčki i francuski reditelj, oskarovac Kosta Gavras, dobitnik je prestižne nagrade France-Culture Cinema za životno delo, koju mu je dodelio jubilarni festival u Kanu.

Autor koji je u istoriju kinematografije ušao 1969. političkom dramom "Z" o vojnoj diktaturi u Grčkoj, kojom je osvojio prvog Oskara u karijeri, pamti se i po ostvarenjima "Nestali" (Oskar za najbolji adaptirani scenario 1982, Zlatna palma u Kanu, nagrada BAFTA...), "Hanah K.", "Izdani", "Muzička kutija", "Amen"... Jedan od najcenjenijih reditelja i producenata u nekoliko navrata bio je i direktor najvećeg filmskog arhiva u svetu, Francuske kinoteke, a 2010. nagrađen je i priznanjem "Aleksandar Lifka" za životno delo, koju dodeljuje Festival evropskog filma na Paliću.

U Kanu, koji od otvaranja 17. maja svoje jubilarno, glamurozno izdanje obeležava brojnim zvezdama svetskog filma, trenutno je u centru pažnje Nikol Kidman.

Najslavnija australijska glumica ove godine igra čak u četiri filma kanske selekcije, od kojih su dva u glavnom programu. Kako pišu francuski mediji, Zlatnoj palmi bi mogla da se nada za glavnu ulogu u filmu Sofije Kopole The Beguiled. U ovoj drami o seksualnim tenzijama unutar jedne porodice tokom američkog građanskog rata igraju i Kolin Farel, Ela Faning, Kirsten Danst, koji takođe borave u Kanu.

Na Kroazeti je i Izabel Iper, koja uz Metjua Kasovica i Žan-Luja Trentinjana igra u filmu Happy End Mihaela Hanekea, koji važi i za glavnog favorita 70. festivala. Drama o izbegličkoj krizi, Hanekeu bi mogla da donese rekordnu, treću Zlatnu palmu.

Ko će ove godine postati laureati najvrednije nagrade do sada - Zlatne palme sa dijamantima, koja je napravljena u čast sedamdeset godina postojanja festivala znaće se 28. maja, a ceremoniju zatvaranja vodiće Monika Beluči.

Vanredne mere obezbeđenja

Glamur i svečana festivalska atmosfera mogli bi ipak pomalo da ostanu u senci mera bezbednosti. Kako ističu francuski i inostrani mediji, one su toliko stroge da podsećaju na režim vanrednog stanja, što komplikuje čitavu organizaciju 70. Kanskog festivala.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva