:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2017   12:05

0

183

Kuburović: Posebna pažnja borbi protiv organizovanog kriminala

Kuburović je na sastanku sa članovima Radne grupe Saveta EU za proširenje (COELA), predstavnicima Saveta EU i Evropske komisije, kako se navodi, naglasila da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan od prioriteta ne samo Ministarstva pravde, već i Vlade Srbije.

Govoreći o rezultatima koje je Ministarstvo pravde ostvarilo u okviru pregovaračkog poglavlja 23, Kuburović je navela da je ispunjeno više od 70 odsto aktivnosti iz Akcionog plana za to poglavlje, čije je ostvarenje bilo planirano do kraja 2016. godine.

U tom smislu ona je ukazala na uspešnu primenu Zakona o zaštiti uzbunjivača, kao i na to da je u novembru 2016. godine usvojen Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji treba da da najveće efekte kada je u pitanju borba protiv organizovanog i finansijskog kriminala i korupcije.

Takođe je završen i nacrt novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji bi u drugom kvartalu ove godine trebalo da se nađe skupštinskoj proceduri, navela je Kuburović.

Ministarstvo pravde će kako je ukazala nastaviti rad i na unapređnjeu efikanosti pravosuđa, kroz dalje smanjivanje broja starih predmeta i smanjenje trajanja postupaka, ali i obezbeđivanjem pravne predvidivosti.

Najveći uspeh u oblasti pravosuđa postignut je u smanjenju broja starih izvršnih predmeta, jer je njihov broj u 2016. godini smanjen za više od 50 odsto.

"Ti rezultati su postignuti zahvaljujući novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, koji je počeo da se primenjuje od 1. jula 2016. godine i koji je doprineo rešavanju oko 900.000 starih predmeta", navela je Kuburović.

Ona je ukazala da je najveći napredak u okviru sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23 ostvaren u oblasti osnovnih prava, budući da je, pored ostalog, usvojena Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, ali i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija primena počinje od 1. juna ove godine.

Predstavnici Radne grupe su pozdravili napredak Srbije na putu ka EU i istakli važnost daljeg sprovođenja reformi i implementaciji standarda Evropske unije, navodi se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva