:

:

TV Most

clock

April 22, 2017   12:05

0

152

Ljubivoje Ršumović otvorio "Književni maraton"

Drugo izdanje ove manifestacije održava se povodom Svetskog dana knjige u organizaciji kulturološkog projekta "Beogradski čitač".

Sve do nedelje 23. aprila u 18 časova u Čuburskom parku, kod skulpture "Beogradski čitač", neprekidno će se smenjivati afirmisani pisci i poete - članovi brojnih udruženja i društava književnika, naši renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti...


Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju ili prozu, citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova.

Ljubivoje Ršumović je naglasio na otvaranju "Književnog maratona" da pesme treba znati napamet.

" Zadatak pesnika i pripovedača je da skreću pažnju naroda sa puta koji trasira neokapitalizam ka nekoj strani sveta koja nije ni istok, ni zapad, ni sever, ni jug, već pesnička i poetska. Svojim pesmama u ovom maratonu nagovaraću ljude da kupe neku knjigu ne bi li se obradovali ili razočarali jer su pesnici demokratski soj populacije. Pesnici nekada ne žele da se dopadnu ljudima jer i to je ljudski" kazao je Ršumović.

On je potom otvorio "Književni maraton" i pročitao nekoliko svojih pesama.

Posle Ljubivoja Ršumovića pesme je čitao glumac Branislav Trifunović.

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika drugog književnog maratona "Beogradski čitač" moći će da čuje poeziju i prozu Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Biće emitovane i radio drame Dramskog programa Radio Beograda, predstaviće se i studenti FDU/Dramaturgija.

Premijerno će biti predstavljeno i audio izdanje knjige poezije "Amarant" - nagrađene pesnikinje Ivanke Radmanović, čije pesme čitaju glumci Žarko Laušević i Lora Orlović.

Glasom dramskog umetnika Lazara Ristovskog publika će se podsetiti najlepših ljubavnih pesama, po njegovom izboru ("Antologija srpske ljubavne poezije", audio knjiga Zillion film).

Biće predstavljene i audio knjige za decu "Blic biblioteke" - od bajki Andersena i braće Grim, preko priča Vuka Stefanovića Karadžića, do ruskih bajki, a naratori su glumci Tamara Dragičević, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i Nina Janković.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva