:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

124

Makron Vučiću: Učinili ste suštinske i hrabre gestove

Emanuel Makron je istakao i da Evropa neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, posebno Srbije.

Makron je pozdravio značajno delovanje i rezultate koje je Srbija postigla u približavanju ka EU, ekonomskom razvoju, kao i trajnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana koja je, kako je rekao, odlučujuća za prosperitet regiona i za njegovu evropsku putanju.
Makron u pismu navodi da žali što nije mogao da prišutvuje današnjoj svečanosti u Beogradu, jer učestvuje na Evropskom savetu u Briselu.

Makron se zahvalio na dva pisma, koja je od Vučića dobio 8. maja i 6. juna i takođe na njegovom pozivu za učešće na ceremoniji kojom se obeležava Vučićevo stupanje na dužnost predsednika Republike Srbije, navodeći da je zamolio specijalnog predstavnika za ekonomsku diplomatiju na Zapadnom Balkanu, senatora Alena Rišara, da ga predstavlja.

"Učinili ste suštinske i hrabre gestove, posebno prema Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj i Albaniji. Francuska će nastaviti da vas podržava na tom putu i to nastavljajući svoje aktivno i konkretno angažovanje u okviru Berlinskog procesa", istakao je Makron, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Makron navodi i da je Vučić u svom pismu pomenuo slučaj Haradinaja.

"Razumem - s obzirom na dela koja pravosuđe vaše zemlje pripisuje Haradinaju - emocije koje je odluka Apelacionog suda u Kolmaru mogla da proizvede u Srbiji. ZZelim da podvučem da je, kao i sve odluke francuski pravosudnih organa, ova odluka doneta u potpunoj nezavisnosti. Kao i vi, želim da okrenemo ovu stranicu i da se usredsredimo na razvoj naše saranje", istakao je Makron.

On je naveo da je od početka demokratske tranzicije u Srbiji, Francuska i pre nego što su počeli da je slede drugi pratneri - bila uz Srbiju kako bi podržala približavanje Srbije Evropskoj uniji, njen ekonomski razvoj, kao i trajnu stabilizaciju Zapadnog Balkana.

"Želim da pozdravim značajno delovanje koje sprovodite i rezultate koje ste postigli od pre nekoliko godina u te tri oblasti".

On je istakao da su veze između Francuske i Srbije prijateljske, davnašnje i duboke, posebno obeležene bratstvom po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda tokom Prvog svetskog rata i učvrstilo naše prijateljstvo.

"Spomenik zahvalnosti Franckuskoj koji se nalazi u srcu Beograda je svedok toga i radujem se njegovoj skoroj obnovi u okviru zajedničkog projekta, u trenutku kada obeležavamo Stogodišnjicu Velikog rata", istakao je Makron.

On je ocenio da su politički odnosi dve zemlje učvrstili i intenzivirali tokom nedavnog perioda, kako to pokazuju poseta premijera Srbije, 2014. godine i zvanična poseta u kojoj je boravilo u Francuskoj prošle godine. Francuska je takođe u Parizu orzanizovala Samit o Zapadnom Balkanu, 04. jula 2016. godine, podseća Makron.

"Na ekonomskom planu, naše razmene su u espanziji i njihov potencijal rasta je značajan. Osim toga, više francuskih preduzeća su pozicionirana za značajne ugovore u Srbiji u oblasti infrastrukture i u oblasti bezbednosti, naša bilateralna saradnja se razvila poslednjih godina, naročito na operativnom planu", ističe Makron.

On je naveo da su Francuzi izabravši ga za predsednika Republike, izabrali Evropu, jaču Evropu okrenutu budućnosti.

"I moje uverenje je da ta Evropa neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, posebno Srbije", poručio je Makron.

"Francuska će dakle nastviti da podržava napredovanje vaše zemlje ka Evropskoj uniji i reforme da se do toga stigne. Znam da perspektiva sledećeg proširenja može da deluje daleka, posebno zbog izazova sa kojima se suočava Evropska unija i zbog zamašnosti reformi koje zahteva za zemlje Zapadnog Blakana, ali Francuska će nastaviti da poštuje obaveze preuzete u korist evropske perspektive Zapadnog Balkana", istakao je Markon.

"Ohrabrujem Vas da nastavite preduzete reformske napore, podvlačeći poseban značaj reformi u vezi sa vladavinom prava, koje su u središtu evropskog projekta i čije je sprovođenje dugotrajan posao", naveo je francuski predsednik.

Uveren u perspektive naših bilateralnih i evropskih odnosa, Makron je Vučiću uputio čestitke povodom izbora za predsednika, kao i na rođenju sina.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva