:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

121

Merkel: Dobar početak pregovora o Bregzitu

Merkelova je, na kraju prvog dana samita EU lidera, izjavila da je premijerka Britanije Tereza Mej "jasno rekla" svojim kolegama da će građani EU koji žive pet godina u Britaniji "moći da zadrže sva prava" i nakon što Britanija napusti EU.

Merkelova, međutim, upozorava na druge probleme koji će se pojaviti tokom dve godine pregovora o Bregzitu, koliko je za sada planirano da traju.

Posebo je naglasila "račun" koji će Britanija morati da plati da napusti EU i situaciju na granici sa Irskom.

"To znači da još mnogo toga imamo da uradimo", rekla je Merkelova, prenosi AP.

Britanska premijerka Tereza Mej obećala građanima EU koji žive u Britaniji da će im biti dozvoljeno da ostanu u toj zemlji nakon Bregzita, ali je odbacila pozive Brisela da evropski sud nadgleda njihova prava.

Tokom radne večere sa drugim EU liderima na samitu u Briselu, Mej je jasno stavila do znanja da ni od jednog građanina EU koji trenutno legalno boravi u Britaniji neće biti traženo da napusti zemlju u trenutku kada Britanija napusti Uniju, rekao je neimenovani izvor iz britanske vlade, a prenosi AFP.

Mej je po dolasku na samit EU rekla da će izneti predloge za zaštitu prava građana EU u Britaniji, dok traži sličnu zaštitu za Britance koji žive u Uniji.

U Briselu se održava samit zemalja članica EU koji je posvećen borbi protiv terorizma, jačanju evropske odbrane, trgovinskim pitanjima i migrantskoj situaciji u Sredozemlju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva