:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2017   12:05

0

182

Mogerini: U interesu svih zauvek zagarantovan mir na Z. Balkanu

Istovremeno, uverena je da EU neće biti celovita sve dok njen deo ne budu zemlje Zapadnog Balkana.

Šefica EU diplomatije u okviru svoje " mini balkanske ture" danas boravi u Podgorici gde razgovara sa crnogorskim zvaničnicima, a trebalo bi da se obrati i tamošnjem Parlamentu.

Već sutra planirana je njena poseta Sarajevu i Skoplju.

Dolazak Mogerini u Beograd očekuje se u petak 3. marta.

Planirano je da se visoka predstavnica sastane sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandarom Vučićem, kao i sa predsednicom Parlamenta Majom Gojković, ali i predstavnicima civilnog društva i opozicije.

Posetu regionu šefica EU diplomatije završava u subotu razgovorima sa zvaničnicima Kosova i posetom Kosovskoj Mitrovici.

"EU neće biti celovita dok god region koji se nalazi u samom srcu Evrope nije ujedinjen u evropsku zajednicu", poručuje ona i ističe da u region dolazi kako bi "osigurala da proces integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU bude nepovratan"

Ona je u autorskom tekstu, objavljenom pred današnji dolazak u posetu regionu, naglasila da je "uvođenje Zapadnog Balkana u EU posao koji mora da završi trenutna generacija političara" .

"Balkan je deo Evrope, oduvek je to i bio. Političke granice ne mogu da promene postojeću geografiju, istorijsku i kulturološku realnost. Građani Balkana su Evropljani i zaslužuju iste mogućnosti, istu zaštitu i prava kao i drugi građani na ovom kontinentu. EU neće biti celovita dokle god region u samom srcu Evrope nije ujedinjen kao deo naše zajednice", naglasila je Mogerini.

Ocenjujući da su "balkanska šestorka " i EU tokom poslednjih godina postale sve bliže i da je region, dve decenije od poslednjih ratova, danas "stabilniji i demokratičniji nego ikada" , Federika Mogerini ipak upozorava na "krhkost" stabilnosti i privrednog rasta.

"Političke razmirice često nadvladaju težnju za radom u interesu samih građana. Obećanje o boljem životu često nije ispraćeno stvarnim i opipljivim napretkom. Komplikovano spoljno okruženje, koje podrazumeva nove izazove, usporen privredni rast i promenu globalnog balansa snaga, stavlja još veći pritisak na krhkost samog regiona. Ponekad nam se čini da se mir ne može uzeti zdravo za gotovo", navela je Mogerini.

Visoka predstavnica naglašava da je u interesu svih da mir na Zapadnom Balkanu budu jednom zauvek garantovan, isto kao i društveni, ekonomski i demokratski napredak.

"Ukoliko se to dogodi, i napredak ka članstvu u EU biće takođe zagarantovan", poručila je Federika Mogerini.

Mogerini je, najavljujući svoju posetu i razgovore, koje će od 1. do 4. marta sa balkanskim zvaničnicima i građanima imati u šest gradova regiona, naglasak stavila na posebnosti, izazove i aspiracije svake od članica "balkanske šestorke", ali i dodala da njena poseta ima dvostruki karakter- stvaranje zajedničke budućnosti Zapadnog Balkana i EU i poboljšanje bilateralnih odnosa između EU i zemalja regiona.

"Za EU rad sa Zapadnim Balkanom, regionom u srcu Evrope, predstavlja ključni prioritet. Posao mi je da vidim da svako o zapadnobalkanskih partnera napreduje na reformskom putu, ka EU i da taj proces bude nepovratan. U tom kontekstu regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ostaju prioritet", izjavila je Mogerini.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva