:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

113

Nikolić: Ruski centar u Nišu deo interesa Srbije

"Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu postao je kamen spoticanja, iako tamo rade četiri osobe, postoje dva vatrogasna vozila i dva psa", rekao je Nikolić, koji je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, odgovarajući na pitanje dopisnika TASS.

Nikolić je podsetio da se, kada je bio predsednik Srbije, zalagao za odobravanje diplomatskog statusa tom centru, ali je naglasio da to pre zavisi od vlade, nego od predsednika.

"Ipak, potpuno drugačiji uslovi su napravljeni za NATO. Oni mogu da ostanu u Srbiji, imaju diplomatski status, donesu svoje oružje sa sobom i kreću se kroz zemlju bez prethodne najave", rekao je Nikolić.

Da li će Srbija u potpunosti postupati u skladu sa željama Zapada?

Kako kaže, situacija oko centra u Nišu i rešavanje tog pitanja je, kako smatra, "trenutak istine".

"To će pokazati da li će Srbija u potpunosti postupati u skladu sa željama Zapada. Ipak, Srbija ima sopstvene nacionalne interese i ti interesi uključuju Rusko-srpski humanitarni centar. Srbija veoma ceni činjenicu da Rusija nije insistirala na diplomatskom statusu do danas i nije okončala aktivnosti centra", rekao je Nikolić.

Nikolić je ponovio da bi Srbija trebalo da odobri diplomatski status Rusko-srpskom humanitarnom centru kako bi osigurala ravnotežu u odnosima sa Rusijom.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt JI nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.

On je na pretresu o situaciji u Jugoistočnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, objasnio da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

"Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU", rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, "blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak".

"Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije", rekao je Hojt Ji.

Sličan stav izneo je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je te optužbe nazvala apsurdnim.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva