:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2017   12:05

0

243

Počinje 21. Festival koreografskih minijatura

Međunarodno takmičenje koreografa održava se danas i sutra u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Grada Beograda, a ove godine stiglo je 69 prijava iz 18 zemalja sveta.

Danas će se predstaviti odabrani koreografi iz Italije, Švajcarske, Jermenije, Ukrajine, Poljske, Slovenije, Nemačke, Bugarske i Srbije, a žiri će napraviti selekciju za finale, 3. juna, kada će se takmičari nadmetati za nagrade.

Članovi žirija su primabalerina Ašhen Ataljanc, prvakinja baleta Srpskog narodnog pozorišta Andreja Kulešević, koreografi Vesna Orlić (Austrija), Sara Sguoti (Italija) i Radu Poklitaru (Ukrajina).

Žiri će dodeliti tri glavne festivalske nagrade - prva nagrada iznosi 2.000 evra, druga 1.000 evra, a treća 500 evra i plaketu "Aleksandar Izrailovski" za inventivnost umetničkog izraza.

Pored stručnog žirija, takmičenje prati i žiri kritike koji čine kritičari Jelena Kajgo, Sanja Krsmanović Tasić i koreograf Vera Obradović, koji će dodeliti nagradu kritike.

Tu je još i nagrada publike za one takmičare koji dobiju najveći aplauz dok vanredno izdanje u vidu stipendije domaćem koreografu, sada već tradicionalno na FKM-u dodeljuje Institut za umetničku igru.

UBUS kao organizator Festivala i borac za bolji status naše plesne zajednice, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju.

Shodno tome, UBUS dodeljuje jedinstvenu nagradu "Ohrabrenje" koreografu iz Srbije, a nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji i inostranstvu.

U okviru revijalnog programa, 4. juna u saradnji sa projektom "Dani Smiljane Mandukić" biće izveden "Esej u pokretu" posvećen začetnici savremene igre kod nas, dok će se 7. i 10. juna u Bitef teatru predstaviti domaći koreografi koji su ostvarili uspeh tokom prethodne sezone - Miloš Isailović nosilac nagrade "Dimitrije Parlić" za 2016. i Dušan Murić koji je prošle godine osvojio čak tri nagrade na takmičenju koreografa među kojima i nagradu "Ohrabrenje" za svoju minijaturu.

Prateći program festivala, u vidu seminara "Kritičke prakse u oblasti umetničke igre 4", nastavilja kroz predavanja i radionice sa edukacijom budućih kritičara umetničke igre.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva