:

:

TV Most

clock

April 12, 2017   14:56

0

323

Povezivanje ustanova kulture sa Akademskom mrežom Srbije

Sporazum predviđa povezivanje 19 ustanova kulture u okviru mreže na kojoj se već nalaze Narodna biblioteka Srbije i Prirodnjački muzej, što će, kako je istaknuto, dovesti do boljeg rada, kreiranje novih usluga za javnost, adekvatnijeg pristupa ka mlađim generacijama, uz kreiranje atraktivnih i interaktivnih sadržaja iz oblasti kulturnog nasleđa i umetnosti.

Matić je rekla da će na taj način mnogobrojne ustanove kulture - nacionalni muzeju, zavodi, arhivi, instituti, postati deo Akademske mreže Srbije, time i svetske Akademske mreže što će im omogućiti međunarodno povezivanje, promociju kulturnog nasleđa i kulturnog dobra Republike Srbije u svetskim okvirima, kao i edukaciju i razmenu informacija.

"Očekuju nas i mnogi drugi projekti i zadaci u sferi unapređenja telekomunikacione infrastrukture u našim ustanovama kulture i promocije digitalne građe kada je u pitanju naše kulturno nasleđe", dodala je ona.

Antić je istakao da je osnivanje Zajedničkog tela, koje će raditi na povezivanju ustanova kulture u okviru AMRES mreže, važno za kontinuirano ulaganje u informaciono-komunikacionu infrastrukturu ustanova kulture i obezbeđivanje uspostavljanja potrebnog sistema aktivnog, konstantnog i intenzivnog predstavljanja digitalizovane građe.

"Povezivanje ustanova kulture na AMRES infrastrukturu omogući će kreiranje novih usluga za publiku, atraktivnih i interaktivnih sadržaja iz oblasti kulture i umetnosti, ali i adekvatniji pristup i veću bezbednost i zaštitu podataka", rekao je on.

Antić je zahvalio Ministarstvu telekomunikacija na prepoznavanju važnosti zajedničkih projekata na unapređenju razvoja infrastrukture i usluga namenjenih otvorenom pristupu digitalizovanoj građi srpskog kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u ustanovama kulture.

"Ovo je početak međuresorske saradnje na jačanju kapaciteta ustanova kulture budući da planiramo i druge infrastrukturne projekte", kazao je Antić, dodavši da su danas potpisali sporazum za 19 ustanova, a u perspektivi imaju 42 ustanove.

Direktor AMRES-a Miloš Cvetanović je pojasnio da ustanove kulture povezivanjem na pomenutu mrežu dobijaju bezbedniji i kvalitetniji pristup internetu i mogućnost međusobnog povezivanja i saradnje, a postajući deo svetske Akademske mreže, otvara im se mogućnost za saradnju sa sličnim ustanovama širom Evrope.

Danas potpisanim sporazumom obuhvaćeni su Narodni muzej u Beogradu, Istorijski muzej Srbije, Etnografski muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti, Muzej nauke i tehnike, Muzej Jugoslavije, Jugoslovenska kinoteka, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Tu su i Arhiv Srbije, Arhiv Jugoslavije, Republička ustanova Filmske novosti, Centralni institut za konzervaciju, Narodno pozorište u Beogradu, Beogradska filharmonija, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo", Filmski centar Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva