:

:

TV Most

clock

April 22, 2018   12:05

0

202

SB zaseda u Švedskoj, Guteres sa Misturom o Siriji


Tokom drugog dana ovog samita, biće govora o specifičnim situacijama u velikom broju zemalja, ali posebno o Siriji, prenosi švedski sajt thelocal.se.





Dvodnevni pregovori, navodi se, odvijaju se na posedu koji je nekada bio letnjikovac švedskog generalnog sekretara UN Daga Hamarskajelda, a medijima nije dozvoljen pristup toj lokaciji.


Ovo je prvi put da su 15 članova Saveta bezbednosti UN i generalni sekretar pozvani na neformalni sastanak u Bakokru u Švedskoj, koja nije stalna članica tog tela.



Formalni godišnji sastanci inače se održavaju na severu savezne američke države Njujork.



Bi-Bi-Si navodi da južno krilo letnjikovca u kojem se sastanak održava, služi kao boravište Švedske Akademije koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost.



Kako navodi švedski sajt, ne očekuje se da će biti doneta odluka, ali postoji nada da će ovaj neformalni sastanak i jedinstveno okruženje dovesti do uvoda koji bi kasnije mogao da pruži značajne rezultate.



Ministar spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom u više navrata je izjavio da ne treba očekivati nikakav veliki pomak na ovim pregovorima. "Postoji nada. Savet bezbednosti može da bude efektivan kada se o stvarima usaglasimo", rekao je Guteres uoči sastanka.



Kako list piše pozivajući se na izveštaj agencije TT, Guteres je dodao da mora biti postignut sporazum o dva pitanja koja se odnose na Siriju.



"Prvo, ne postoji vojno rešenje, samo političko. Političkim razgovorima možemo da ostvarimo napredak. Drugo, moramo da pronađemo način da istažimo i pronađemo odgovorne za zločine koji su počinjeni", rekao je on.



Početak razgovora u petak, kada je medijima bilo dozvoljeno da isprate događaj, opisan je kao "opušten", a Guteres je naveo da takav način zajedničkog putovanja "stvara drugačije raspoloženje... kao da ste zajedno u avanturi".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva