:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

131

"Srbija zemlja dobrih i hrabrih ljudi, nekad i preterano hrabrih"

Poručio je da su u Srbiji najvažniji ljudi. Vučić je rkao da ljudi sa balkanskih prostora dobro znaju tu priču "jer nam je u mnogo čemu zajednička".

"Srbija je nastala u vekovima borbe i to nije mit nego činjenica", rekao je Vučić, rekavši da nam je istorije nekad previše i da smo preterano glasni kad pričamo i zastrašajuće tihi kad ćutimo.

Poželeo je dobrodošlicu gostima iz inostranstva i zahvalio im na ogronoj časti i poštovanju a građanima Srbije je zahvalio na ogromnoj podršci.

"Svima bismo dali sve čak i kada nemamo ništa, otvoreni smo prema svetu a zatvoreni prema sebi. ÄŒesto volimo da stojimo u mestu ubeđeni da se sve oko nas okreće. Obično smo najstariji, najlepši, izabrani, posebni, jedinstveni a da ništa od toga nemamo", rekao je Vučić.

Kako kaže, često nam je onaj sa drugog kraja sveta prijatelj, a komšija naprijatelj.

"I da lakše za zemlju umiremo a ne da za nju živimo, da svoju nesreću volimo više od sebe da čak i sreću ne tražimo, znamo da nam je "sutra" najstrašnija reč pošto sa onim "danas" ne znamo šta da radimo. Mi danas volimo ovu svoju zemlju, ovu Srbiju više nego bilo šta drugo i da smo spremni da je menjamo jer smo posle sve ga shvatili da to nije zadatak ni za koga drugog, već za nas", naglasio je predsednik Srbije.

Generacija smo, kaže, koja hoće da napravi korak napred kojim se iz mitologije prelazi u budućnost.

"Hoćemo sutra i to hoćemo danas i spremni smo da se menjamo svakog novog dana. Srbija je prestala da se nada smrti već da želi život. Stvara na javi prijatelje, mi, koje su stvorili ratovi želimo mir sa sobom i sa svima drugima", naglasio je Vučić.

Za nas više nema tema o kojima ne želimo da govorimo i nema provalije koju nismo spremni da premostimo, rekao je.

"Balkan je pun provalija koje smo zatrpavali sopstvenim kostima i punili krvlju, utapajući svaku nadu. Nismo zidali zidove između kuća već između rupa. Zidovi moraju da padnu a rupe da postanu temelji", naglasio je predsednik obraćajući je zvanicama.

Srbija je, prema njegovim rečima, danas spremna da sa susedima podeli ubeđenje da nikome od nas ne može da bude dobro ako je drugima loše i da nema sreće u nesreći.

"Srbija će pokušavati da zida mostove prijateljstva. Srbi, Bošnjaci, Hrvati, Crnogorci zajedno možemo planine da pomeramo i ne moramo da pravimo nove Jugoslavije", naglasio je predsednik.

Ističe da je Srbija uredila javne finansije, da imamo suficit ali da su, dodaje, siromašni i dalje siromašni.

"Toliki napredak ne možemo da napravimo ako ne obezbedimo mir i stabilnost. To su magične reči za sve nas. I naslonjeni smo jedni na druge, toliko, da ko god da izgubi tlo pod nogama, svi ćemo da padnemo", rekao je predsednik.

Svesni smo toga mi u Srbiji, kaže predsednik napominjući da znamo da sa okruženjem moramo da delimo stubove na koje se podupire zajednička budućnost.

"Budućnost nema nameru da čeka na naše rasprave i pri tome ne bežimo od istine - istina je lekovita za svakoga. Tesla ne pripada samo nama već i SAD i Hrvatskoj i oni mogu da se ponose", istakao je predsednik.

"Nalazimo se, našom odlukom, na evropskom putu, jer želimo da pripadamo društvu uređenih zemalja, gradimo dobre odnose sa zapadnim svetom posle decenija problema, uključujući i dobre odnose sa SAD. Istovremeno, ponosimo se činjenicom da nam je Rusija ne samo tradicionalni prijatelj, već i zemlja sa kojom jačamo bilateralne odnose i prema kojoj pokazujemo iskreno prijateljstvo i kada drugi u svetu imaju drugačije stavove", napomenuo je Vučić.

"I, ni to nije dovoljno, ako nas, zbog situacije u regionu, svi vozovi budu zaobilazili. Zaobići će nas vozovi ako ne shvatimo da je istorija zajednička i da ime poput Teslinog mora da nas spaja. Ne brinite u toj budućnsoti, niko neće izgubiti svoj identitet", naglasio je predsednik.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva