:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

150

Šumadinci očekuju prosečan prinos ratarskih kultura

U Šumadiji se na oko trideset hiljada hektara prostiru atari pod ratarskim kulturama. Najviše je pšenice i to na 20 000 hektara.

Poljoprivrednici iz Centralne Srbije, zbog mrazeva tokom januara i februara, kada je bilo čak 28 dana ispod nule, očekuju prosečan prinos.

"Pošto je ovo sejano trećeg novembra pšenica je brzo nikla, tako da je ušla spremna u zimu. Sklop je relativno dobar i nemamo nekih velikih oštećenja od mraza kao ni od štetočina i bolesti. Godina će biti prosečna sa nekim prosečnim prinosom tamo gde je urađena adekvatna agro-tehnika i gde je usev posejan na vreme. Sve useve koji su posejani u poslednjim agro rokovima očekuje toplotni udar narednih dana tako da može doći do dodatnih gubitaka", kaže Zlatko Živanović, poljoprivrednik iz sela Lužnice kod Kragujevca.

Za razliku od pšenice kukuruz dobro napreduje. U Šumadiji se kukuruz prostire na oko 40 000 hektara. Odgovarajući agrometerološki uslovi poklopili su se sa fazama razvoja klipa i lista.

"Sa kukuruzom je kod nas situacija dobra, imamo dobra polja pored Morave gde imamo nekih 16 hektara kukuruza i to nešto stranih sorti a nešto su i domaće. Sve je za sada u dobrom stanju. Sada padavine nisu neophodne ali bi dobro došle jer kukuruz ima vlagu koju je skupljao od ranije. Urađeno je sve na vreme i kako treba tako da je u jako dobro stanju. Što se tiče pšenice nju imamo van polja, u gaju, u malo brdovitom delu. Solidna je za ovu godinu i očekujemo prosečan prinos", kaže Predrag Stanković, poljoprivrednik iz sela Brzan u opštini Batočina.

Ratari će žetvu otpočeti za pet dana, prvo će krenuti sa ječmom dok se za desetak dana očekuje i žetva pšenice. Narednih dana očekuju se visoke temperature pa stručnjaci upozoravaju da je moguće i dodatno smanjenje već prosečnih prinosa.

"U narednom periodu očekuje se najavljenih 35 stepeni, a kritična temperatura je 33 stepena što znači da ćemo imati toplotni udar koji će sa manjim procentom oduzeti još i ovaj prinos koji očekujemo, za nekih 10 do 20 odsto. To znači da nećemo imati baš zadovoljavajući prinos u žetvi posle ovog toplotnog udara koji se očekuje od srede do nedelje, a možda i duže. Čak i kada su dovoljne količine padavina za naše područje nedostaje 50 odsto potrebne količine vode da bi se ostvarili maksimalni prinosi", kaže Dobrivoje Popović, savetodavac za ratarstvo.

Najavljena cena pšenice je 16 dinara što dodatno brine ratare. I pored toga, ratari u Šumadiji ulaze spremni za žetvu ratarskih kultura.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva