:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

141

Vitezovi i plemići prodefilovali kroz Gračanicu

Programom su predviđene i brojne radionice srednjovekovnih zanata, koncert srednjovekovne muzike kao i interaktivni program za decu. Posetioci će u toku festivala imati priliku da na izložbenom mestu prošetaju kroz viteški kamp, probaju delove viteške opreme, kupe lokalne suvenire i probaju tradicionalnu hranu.

“Ovakve manifestacije su izuzetno bitne za očuvanje istorije. Dobro je što se organizuju ne samo u centralnoj Srbiji već i ovde. Ono što je jako bitno, a malo ljudi zna je da su viteški turniri u srednjem veku bili najpopularnija zabava za plemiće. U spisima se pominje da su Nemanjići, a kasnije i despot Stefan Lazarević organizovali viteške borbe u Prištini i Novom Brdu“, kaže Boban Petrović iz Turističke organizacije Gračanice.

Dejan Popović iz Gračanice ima, kako kaže, veliku čast da nosi repliku oklopa Miloša Obilića koji izgleda prilično autentično.

“Miloš Obilić je bio vitez Reda Zmaja i predpostavlja se da je ovakav oklop nosio u kosovskoj bici. Velika je čast nositi ovaj oklop i predstavljati Gračanicu na ovaj način“, kaže Popović.

Osim lokalnog viteškog udruženja “Red Zmaja“, ima učesnika i iz Sente, Bačke Topole, Sremskih Karlovaca, Beograda, Jagodine, Niša i Kraljeva.

“Naše udruženje je iz Sente i postoji već 12 godina. Ovo za nas nije samo hobi, već i način života. Na festivalu ćemo promovisati “Vatreni ples“ koji je izuzetna atrakcija. Drago nam je što možemo da podržimo i učestvujemo na ovakvom festivalu u Gračanici“, kaže Atila Vimer iz Sente, poreklom iz Mađarske.

Na festivalu učestvuje ukupno 10 grupa koje broje oko 60 učesnika.

Udruženje “Red Zmaja“ iz Gračanice postoji od prošle godine.

ÄŒlanovi se uglavnom takmiče u streličarstvu, a bave se i izradom srednjovekovnog oruđa.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva