:

:

TV Most

clock

April 21, 2018   12:05

0

186

Beograd očekuje da se EU izjasni o prištinskoj platformi


 Za šefa srpske diplomatije taj dokument je za unutrašnju upotrebu i nema nikakvu važnost.




Platformu Prištine srpske vlasti vide kao direktan atak na pregovore, njihovu statusnu neutralnost i sve dosadašnje sporazume.





 

Kako pišu "Novosti", Beograd ne želi da ulazi dublje u klopku u kojoj se, pod paravanom dijaloga, krije stolica u UN za lažnu državu, uz prećutni blagoslov posrednika iz Brisela.


"Evropska unija treba da kaže šta misli o tom pitanju, da li ona zaista misli i ako tako misli zaista im želim puno sreće u vođenju tih pregovora", kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. 



Đurić je naveo da je to pitanje pre svega za posrednike u dijalogu i upitao kako može da se pregovara ako se unapred odredi ishod pregovora.



"Ako unapred zacementirate šta vam je stav, onda se postavlja pitanje kakav bi bio smisao, odnosno kakva bi bila mogućnost da se bilo šta uradi, prema tome, to je pitanje pre svega za posrednike u ovim razgovorima, koji treba da kažu jasan stav o tom pitanju", rekao je Đurić.



I šef srpske diplomatije Ivica Dačić očekuje da se Unija izjasni o tome. Podseća da je dijalog statusno neutralan od samog početka i da status ne može biti unapred određen.



"Mogu oni da usvajaju šta god hoće, to je papir za unutrašnju upotrebu, mogu da okače na ulazu u kosovsku vladu u Prištini kao dnevne novine. Taj papir nema nikakvu važnost i mi dobro znamo šta oni hoće od samog početka i upravo o tome pričamo", rekao je Dačić.



Ukoliko platforma za finalizaciju političkog dijaloga sa Beogradom bude usvojena u kosovskom parlamentu, ona će postati i zvanična pozicija Prištine. Aktuelni dijalog je za kosovske zvaničnike istrošen i ne daje rezulate.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva