:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2017   12:05

0

174

Bista Vuka Karadžića u Banjaluci


Izrađen od gline, a potom odliven u brozni, takva bista Vuka Stefanovića Karadžića od sada krasi ulaz Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Izradila ju je Sara Nikolić, srećna što je nakon spomenika patrijarhu Pavlu u Trebinju imala čast da uradi i ovaj u Banjaluci.



"Mesec dana mi je bilo potrebno intenzivnog rada. Međutim, Vuk je jako karakterističan, tako da nije bilo teško i bilo mi je zadovoljstvo", kaže autorka biste Sara Nikolić.



Bista otkrivena povodom 230 godina od rođenja Vuka Karadžića deo je obeležavanja 42 godine postojanja Univerziteta u Banjaluci.



"Ono što je Vuk Stefanović Karadžić uradio i ostavio srpskom narodu može se okarakterisati kao savršenstvo u jedinstvu, predstavljeno kroz književni srpski jezik. Danas u momentu kada mnogi srpski jezik svojataju, prisvajaju, govore da je on njihov, mi kažemo da je lepo imati mnogo i deliti sa drugima, ali hoćemo da naš jezik i našu tradiciju čuvamo", rekao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.



Ovim simboličnim gestom još jednom je pokazana privrženost Srbije Republici Srpskoj, poruka je iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, koji je uz banjalučki Univerzitet kompaniju "M:tel" prepoznao kao poštovaoca dela Vuka Karadžića.



"Ovaj događaj na mene ostavlja snažan utisak zato što šalje jednu poruku koju Vuk Stefanović Karadžić svojim delom ostavlja nama, a to je da se ne treba predavati pred problemima, da treba ići napred i da nikad ne treba stati", kaže Vladimir Nikolić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci.



"Otkrivanjem ove biste mi ne odajemo počast samo njemu, već i ustanovi u kojoj se nalazimo, Univerzitetu u Banjaluci i onome čemu je ona posvećena, a to je izučavanje jezika. To je, na kraju krajeva, nešto čime se mi u kompaniji 'M:tel' bavimo - komunikacija, koja bez jasnog i bogatog jezika ne bi ni postojala", ističe generalni direktor te kompanije Marko Lopičić.



Osim akademske zajednice, godišnjicu rođenja Vuka Karadžića obeležili su đaci u osnovim školama svesni koliki je Vukov značaj za postojanje i razvoj srpskog jezika.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva