:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2018   14:31

0

197

Bresje: Nasilni pokušaj premeravanja Veličkovićeve imovine


Predstavnik Agencije koji nije želeo da se predstavi tvrdi da poseduje dokumetna o vlasništvu iz 2015. godine. Ta dokumenta, međutim, nije želeo da da na uvid Veličkovićima koji, sa druge strane, imaju posedovni list i sva potrebna dokumenta o kupovini placa još iz 1982 godine, a koje je Opština Kosovo Polje priznala još 2013. godine. Bez obzira na to, anonimni predstavnik Agencije već drugi dan dolazi sa dvadesetak policijaca i geometrom kako bi izvršio merenja. Veličkovići to nisu dozvolili, što je dovelo do rasprave.


 


„Ovo je imovinski spor i ovo će se rešiti u sudu jer kopija plana ne postoje. Ovo ne postoji, vi imate jarana u Opštini i odeljenju za katastar. Svi su vam jarani tamo. Ja ne mogu kao institucija da izvadim a vi ste sve izvadili papire, ne znam kako“, tvrdio je predstavnik Agencije dok mu je Veličković pokaziovao dokumenta.


 


Posle polusatne rasprave i uz posredovanje policije situacija se smirila.


 


„Tvrde da su vlasnici ovog zemljišta od 2015. godine, ali mi taj papir nisu pokazali. Oni nisu hteli da prihvate moje papire koje posedujem od 2011 i 2013. godine koje su mi oni iz kosovskih vlasti priznali na osnovu mojih rešenja iz 1982. godine, ali oni to nisu hteli da priznaju“, kaže Veličković tvrdeći da se nisu ni predstavili ko su.


 


„Samo znam da su oni iz Policije u Kosovu Polju, a čovek iz Mitrovice se nije predstavio, verujem da je iz neke Agencije“, kazao je Veličković za RTV Kim.


 


„Ja sada čekam papir iz Mitrovice koji dokazuje da vlasnik parcele nije „Kožara“, nego sam vlasnik ja i oni će za pet dana ponovo doći ali bez organa bezbednosti jer je njih sram i vide da nisu ni trebali da budu ovde prisutni. Verujte da ne znam zbog čega je policija bila ovde danas, oni su bili ovde i juče, navodno da održavaju red“.


 


U Policijskoj stanici u Kosovu Polju, međutim, nisu želeli za RTV Kim da objasne zbog čega je dvadeset policijaca došlo danas kod Veličkovića, a prisutni pripadnici organa bezbednosti nisu hteli da pokažu nikakav nalog za ulazak u posed ove srpske porodice.


 


Međutim, kako tvrdi supruga Miroslava Veličkovića, Slavica, tokom jučerašnjeg dana i pomenuti predstavnik Agencije i predstavnici policije bili su mnogo neprijatniji, te da su joj pretili i hapšenjem.


 


„Rekli su mi - „Hoćemo da te hapsimo“, ja sam im rekla „hapsite me“. To su mi rekli i policajac i policajka, neka šefica. Rekla sam im da mogu i da me ubiju, ali samo da preko mene mrtve mogu da prođu u dvorište. Onda je došao taj čovek koji se predstavlja kao vlasnik, ubeđivao me je, pretio“, kaže Slavica dodajući da nije hteo ni da se predstavi.


 


Miroslav Veličković je pomenuti plac kupio pre 36 godina, tu je sagradio kuću i restoran „Živin gaj“ koji je do ratnih dešavanja bio jedan od najposećenijih u Kosovu Polju. Sada su Veličkovići jedna od retkih srpskih porodica koja je ostala da tu živi, uprkos spaljivanju kuće i restorana i dugogodišnjim pritiscima.


 


„Pojavljuje se ta „Kožara“ i oni tvrde da su oni vlasnici ove zemlje, međutim, nema nikakvih dokaza da je to tako. Oni su došli bez ikakvog rešenja da izvrše premeravanje, hteli su nasilno to da urade, međutim ja im nisam dozvolio, niti ću dozvoliti sve dok sam ja vlasnik ovog zemljišta. Ja sam ovo zemljište kupio, tih 7 ari i 55 kvadrata. Ja sam to kupio, nisam ja dobio, nisu meni dali, nego sam ja ovo kupio“, kaže Miroslav Veličković.


 


Miroslavljev bratanac i prvi komšija Novica Veličković smatra da je ovakav postupak kosovskih institucija, a pre svega policije još jedan vid pritisaka na preostale Srbe u Bresju da se isele odatle.


 


„Ovo je atak na preostalo srpsko življe da se iseli, etničko čišćenje. Ovo je sad atrakcija. Preko puta je došla opština kako bi se ovde gradili stambeni blokovi ili ne znam šta. To nekome iz kosovskih vlasti odgovara, došli su da nas zastraše, da nas kao i 80 godina proteraju i kao što su pokušali i 2004. godine kada je bio pogrom, ali mi smo se ponovo vratili ovde i pokušaćemo da ostanemo ovde“, kaže Novica kome je u martovskom pogromu zapaljena kuća.


 


Osim Veličkovića u Bresju trenutno živi manje od trideset srpskih porodica. Nekada je u ovom selu nadomak Kosova Polja bilo 250 srpskih kuća. Preostali Srbi nastanjeni su oko pravoslavne crkve Sveta Katarina koja je u matrovskom pogromu takođe pretrpela štetu.

Izvor: Radio KiM

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva