:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2017   12:05

0

151

Brnabić: Važno što je pokrenuta debata o KiM

"Mislim da je dijalog počeo. I ljudi koji kažu 'mi ne želimo da učestvujemo u takvom dijalogu' i to je stav koji označava dijalog. Ne mislim da je naročitio odgovoran, ali je stav", rekla je Brnabićeva novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da je hrabro i odgovorno od predsednika Srbije što je pokrenuo internu debatu, oko tako važnog pitanja.

"Mislim da je dobro što je debata počela. Mi kao Srbija, i svi njeni građani, treba da znamo koji su naši nacionalni ciljevi", pojasnila je premijerka.

Ana Brnabić kaže i da je spremno 10 ili 11 projekata koje će finansirati Vlada Srbije, a koji mogu da generišu privredni rast do kraja godine.

"To su projekti koji imaju sve dozvole, koji su bili planirani da počnu naredne godine, mogu da generišu privredni rast, te je odlučeno da njihova realizacija počne ove godine. Novca za to ima zbog suficita u budžetu", navela je Brnabićeva.

Premijerka objašnjava da svim ljudima koji su se prijavili za subvencije za kupovinu traktora daju te subvencije.

"Odmah može da krene realizacija projekata čišćenja kanala, odbrana od poplava, da krenemo brže u infrastrukturne projekte – železnica, putevi", rekla je Brnabićeva posle otvaranja naučnog skupa u Beogradu.

Kako kaže, Srbija je ove godine imala probleme sa vremenskim prilikama, jer je bila jaka zima i trpeo sektor proizvodnje električne energije, ali i sušno leto, te je trpela poljoprivreda, ali opet i sektor proizvodnje električne energije.

"Odlučili smo da pogledamo koje su to kratkoročne mere koje možemo da uradimo u ovom trenutku da povratimo privredni rast. Napravili smo spisak projekata koji će se uskoro naći na Vladi", naglasila je ona.

Projekti su, dodaje, trenutno u Ministarstvu finansija koje treba da odredi kojom dinamikom treba da ide trošenje novca.

"Sa direktnim investiranjem u potrošnju treba da budemo oprezni, ali to je svakako nešto što će održivo da generiše rast", pojasnila je ona.

Naglašava da se razmišlja o stvarima koje mogu da se urade kako bi se generisao privredni rast naredne, ali i 2019. godine.

"Radimo na analizama kako možemo da smanjimo poreze na zarade, razgovaramo sa Socijalno-ekonomskim savetom oko povećanja minimalne cene rada, povećanja plata i penzija", zaključila je predsednica Vlade Srbije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva