:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2018   12:05

0

225

Čadež na čelu Odbora za digitalizaciju Evrokomora

Čadež će tako biti prvi predstavnik komora Srbije i Zapadnog Balkana koji će voditi jedan odbor Evrokomora, saopšteno je iz PKS.
Odluku Predsedništva saopštio je danas u Briselu Kristof Lajtl, prvi čovek austrijske i Evrokomora, na skupu o budućnosti evropskih komora.
"Ovo je veliko priznanje pre svega za Privrednu komoru Srbije, ali i za mene lično i najbolja potvrda da ono što radimo, posebno u oblasti digitalizacije komorskih usluga i podrške kompanijama da se digitalno transformišu, radimo u najboljem interesu naše privrede i na način na koji to čine komore najrazvijenijih zemalja", izjavio je Marko Čadež.
Kao predsednika Privredne komore Srbije, kaže, posebno ga je ohrabrila današnja diskusija o prioritetima Evrokomora u narednom periodu.
"Prioriteti koje smo upisali u našu agendu, poklapaju se sa viđenjem učesnika ovog skupa o ključnim aktivnostima Evrokomora i evropskih komora pojedinačno u narednom periodu: od jačanja uloge komore u zastupanju privrede na nacionalnom i međunarodnom nivou, preko podrške kompanijama - članicama, kroz korisne servise i projekte, do edukacije i digitalizacije kao imperativa daljeg rasta i konkurentnosti čitave evropske privrede", naglasio je Čadež.
Tokom dvodnevnog boravka Briselu, Čadež je kao jedini predsednik komora Zapadnog Balkana juče prisustvovao i radnom ručku Predsedništva Evrokomora, koje čine čelni ljudi najuticajnijih komora Evrope, gde je razgovarao sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, a danas je razgovarao i sa Kristijanom Danijelsonom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju.
Kao predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Čadež je, u razgovorima sa evropskim zvaničnicima, ukazao na potrebu i značaj jačanja pozicije i većeg uključivanja poslovne zajednice u realizaciju Strategije za Zapadni Balkan kroz projekte Komorskog investicionog foruma i sprovođenje mera za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.
U ime poslovne zajednice regiona, sugerisao je da se u procesu evropskih integracija svaki napredak zapadnobalkanskih ekonomija u harmonizovanju regulative i standarda i otklanjanju barijera za više trgovine i investicija nagradi aktiviranjem novih instrumenata podrške rastu i razvoju privatnog sektora.
"Bolji pristup finansijama, snažnija podrška razvoju preduzetništva i digitalnoj transformaciji, uvođenju dualnog obrazovanja, obezbeđivanje u pojedinim oblastima tretmana kakve imaju i kompanije EU, ne čekajući zatvaranje svih poglavlja, bio bi dodatni impuls našim privredama - ohrabrio bi poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana na evropskom putu", smatra Čadež.
Posebno je istakao značaj i ulogu zajedničke regionalne privredne komore u Trstu i njenih članica.
Podrška EU i međunarodnih donatora realizaciji zajedničkih komorskih projekata, po njegovim rečima, doprineće snaženju kapaciteta i jačanju konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana, boljem povezivanju kompanija, unapređenju dijaloga privatnog i javnog sektora radi otklanjanja prepreka međusobnom poslovanju, stvaranju zajedničkog tržišta i podsticajnijeg okruženja za investiranje u regionu, navodi se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva