:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

221

Čadež: PKS osnažila glas privrede za pregovaračkim stolom

Čadež je sa predsednicima novoizabranih regionalnih parlamenata privrednika iz cele Srbije razgovarao o potrebama privrede i aktivnostima i servisima koje će PKS u narednom periodu razvijati i pružati svojim članicama radi što efikasnijeg zastupanja i podrške kompanijama.

On je nakon razgovora rekao da je završen proces koji je bio od suštinskog značaja kako bi privreda bila uključena u proces odlučivanja.

"To znači da smo završetkom konstituisanja 17 regionalnih parlamenata privrednika, vratili privredu u PKS. Gotovo 700 najuspešnijih i najvećih kompanija je danas u članstvu privrednih parlamenata širom Srbije, koji delegiraju svoje predstavnike u skupštinu PKS i ostale organe te organizacije", objasnio je on.

Čadež je novinarima kazao da je na sastanku preneo šta je do sada urađeno i koliko je PKS doprinela da se unapredi dijalog privrede sa donosiocima odluke.

To ranije, kako je dodao, nije bio slučaj.

"U poslednje dve godine uspeli smo da utičemo na izmene mnogih propisa. Samo u poslednjih nekoliko meseci pokrenuli smo čak 43 inicijative, od kojih je 17 već usvojeno. Učestvujemo u oko 80 radnih grupa za poboljšanje regulative, formirali smo 13 zajedničkih radnih grupa sa nadležnim ministarstvima i NBS... Kada kažemo da utičemo na određeni zakon to neki primaju sa strahom, ali radi se o pitanjima koja treba da olakšaju i pospeše poslovanje privrede", ukazao je Čadež.

Kao primer je naveo smanjenje naknade za korišćenje voda za proizvođače vode, čime im je proizvođačima omogućeno da ponovo budu kokurentni na tržištu.

Čadež je naveo i da je od velikog značaja kada privreda preko PKS može da utiče na povlačenje pravilnika o PDV-u i učestvuje u razgovoru o novom koji će stupiti na snagu od početka iduće godine.

"To su nemerljivi rezultati i to je ono što je bilo najvažnije a to je da vratimo privredu za sto gde se donose odluke", poručio je on.

Kazao je da je, na sastanku u Nišu, razgovarano o tome šta PKS može još bolje da uradi, koristeći sve svoje kapacitete na terenu.

"Promenili smo pristup od onoga da čekamo da dođe privrednik, do toga da dolazimo do preduzetnika. Imali smo više od 2.000 poseta kompanijama u Srbiji. Direktno smo išli u preduzeća i nudili usluge, saslušali koji su problemi i oblikovali incijative", objasnio je Čadež.

On je kazao da je PKS radila na podršci privrednicima u brojnim oblastima u zemlji, ali u pronalaženju partnera u inostranstvu.

"To se ne može raditi iz kancelarije, već odlaskom u preduzeća", podvukao je Čadež.

"Ako nisi za stolom, bićeš na meniju" - ova rečenica sa početka prezentacije predsednika Čadeža, po rečima Sande Savić, direktora u "Hemofarmu" i predsednice odbora udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu u PKS, najbolje govori o ulozi koju Komora Srbije kao poslovna asocijacija ima i koju će jačati u narednom periodu.

"Aktuelno rukovodstvo PKS napravilo je suštinski preokret i dovelo do toga da se privreda nalazi za pregovaračkim stolom sa vladom i najvaznijim institucijama u zemlji. PKS je postala centralna spona između privrede, vlade i svih institucija sa kojima zajedno pokušava da popravi poslovni ambinent", podvukla je Savićeva.

U protekle dve i po godine od donošenja novog zakona PKS je prerasla iz jednog birokratskog sistema u modernu poslovnu asocijaju koja uspešno zastupa privrednike, pomaže kompanijama da se uključe u svetske tokove i tako utiče na bolje poslovne rezultate i razvoj privrede, rekao je Miroljub Aleksić, vlasnik "Alko grupe" i predsednik parlamenta privrednika PK Beograd.

On je ocenio da je program za naredni period koji je predsednik PKS Čadež predstavio novoizbaranim predsednicima regionalnih privrednih parlamenta po meri privrede.

Petrašin Jakovjević, generalni direktor "Metalca" iz Kraljeva i predsednik parlamenta Regionalne komore Raškog i Moravičkog okruga ukazao je na ulogu komore u rešavanju svakodnevnih problema privrednika, ali i otklanjanju razvojnih ograničenja sa kojima se privreda suočava.

Problemi privrede Kraljeva i drugih mesta ovog okruga, nisu specifični ali će značajan podsticaj razvoju biti završetak Koridora 11 i izgradnja auto-puta od Pojata do Preljine, naveo je on.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva