:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2018   12:05

0

193

Dačić negira da je 116 zemalja priznalo Kosovo


"Video sam njihov spisak. Na njemu se nalaze neke 'države' koje nisu nisu članice UN kako što su Kukova Ostrva ili Niu, ali i zemlje koje nikada nisu priznale nezavisnost Kosova poput Nigerije, Ugande, Malija, kao i one koje su povukle priznanje nezavisnosti a koje nisu skinute sa spiska", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.



On je naveo da taj spisak liči na zidne novine "u hodniku nekog preduzeća ili osnovne škole gde svako ko dodje može da doda po nekoga".



Dačić je rekao da se intenzivno radi na utvrdjivanju tačnog broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i na smanjivanju tog broja ispod sto.



"Ja ću nastaviti s tim aktivnostima i očekujem da će taj broj pasti ispod sto. Ima 193 članicve UN, polovina bi bila 97, dakle da padne taj broj na 96 da ne mogu da tvrde da imaju više od polovine članice koje su priznale Kosovo", rekao je Dačić.



On je rekao da Srbija želi da pokaže da proces priznanje Kosova nije završen i da se Priština vara ako tako misli.



Dačić je naveo da Srbija već pet godina čini "nadljudske napore" da dodje do rešenja s Prištinom, ali da to "sve teže polazi za rukom jer druga strana u dijalogu ne postupa na isti način".



Kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je kazao da Srbija neće odustati od daljih napora, jer je iskreno za kompromise, ali ne za one koji bi značili poništavanje nacionalnog i državnog bića i suštine.



"Srbija je na samom kraju prošlog veka bila izložena brutalnoj agresiji, što je posledično kulminiralo najdrastičnijim separatizmom albanske nacionalne manjine u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić na otvaranju konferencije o "medijaciji, sprečavanju i rešavanju konflikata u nastajućoj paradigmi" u Hotelu M u Beogradu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva