:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

107

Dačić: Situacija u Makedoniji problem za čitav region

Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da u Makedoniji nema nade za neki politički dogovor.

"Sada se najbolje vidi koliko smo bili u pravu kada smo mesecima pre ovih dešavanja ukazivali na to da Srbija ima zlatnu polugu u svojim rukama a to je politička stabilnost. Od vitalnog značaja je utvrditi da li postoji bilo kakav autoritet koji može da situaciju u Makedoniji drži pod kontrolom", ističe Dačić.

Dodaje da je situacija u Makedoniji takva da ne predstavlja više lokalni problem, već problem za ceo region.

"Intervencija međunarodne zajednica je bila ka tome da se prihvati jedna opcija i očito je da ovde postoji problem legitimiteta i legaliteta. Situacija u Makedoniji nije dobra", smatra ministar Dačić.

Napominje da je premijer Srbije razgovarao da učesnicima ovog političkog procesa.

"Srbija će pomoći koliko može i apelujemo na mir i smiravanje sitacije jer je bez toga ugrožna i stabilnost regiona. Takođe, moramo da zaštitimo i interese Srbije", kaže Dačić.

Dodaje da bismo u Srbiji imali sličnu situaciju da je neka druga vlast u Srbiji.

"Srbiji se sada otvoreno preti čak i iz delova centralne Srbije. Mi smo zato preuzeli na sebe odgovornost da budemo proizvođač stabilnsosti u regionu", ističe ministar.

Kaže da je Srbija veoma suzdržana.

"Niko ne reaguje sa međunarodne scene, a prvi koji je reagovao bio je Han posle razgovra sa mnom i doživeo je velike napade iz Prištine. Ovo se ne dešava slučajno, Albanici nisu toliko hrabri da sami o tome govore. Zato je važno da se u Srbiji sačuva politička stabilnost. Zar bismo mi hteli ovakve scene u Srbiji? Milsim da nijedan građanin Srbije to ne želi", smatra Dačić.

Ističe i da će odluka suda u Kolmaru imati značajne posledice po diplomatske odnose između Srbije i Francuske.

"Srbija je mirana i reguje uzdržano ali mislim da niko ne bi trebalo da se igra sa Srbijom i njenim narodom. Reagujemo uzdržano jer imamo svest da ne treba podgrevati situaciju i da je izlaz u dogovoru. Albanci igraju na sve ili ništa a poručujem im da se ne igraju. Mi ćemo reagovati uzdržano kao državnici, napravićemo sve da Srbija bude izvor mira i stabilnosti u regionu", kaže ministar Dačić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva