:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

211

Dačić: Tribunal nije hteo pomirenje, već krivicu Srba


“Haški sud završava svoje postojanje na isti način na koji je sve to vreme i postojao, a to je da nije imao za cilj da postigne međusobno pomirenje, već da dokaže i pokaže da su Srbi bili krivi i da su oni jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Dačić za Tanjug nakon što je sa šefom argentinske diplomatije Horheom Marselom Forijem potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Srbije i Argentine u prestonici te zemlje.




Kako je naglasio, na Srbiji je da prihvati greške koje su bile u prošlosti, ”ali da ne dozvoli da budemo optuženi za nešto za šta nismo krivi, a naročito da ne dozvolimo da oni koji su ostali bez osude, to koriste kao optužbu protiv celog jednog naroda”.



Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kriv za genocid u Srebrenici

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca. Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.



On smatra da je retko ko iznenađen presudom Mladiću imajući u vidu, kako je rekao, da je suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžićhu bilo centralno za Haški sud.



“Kreator jedne politike po kojem su Srbi krivi za sve i na kraju postojanja ovog suda svakako da je bila potrebna jedna ovakva presuda koja praktično legitimiše sve ono što su uradili u proteklim decenijama”, rekao je Dačcić.



Imajući sve to u vidu, dodao je, presudu treba dobro analizirati i videti koje je sve oblasti obuhvatila, a šta nije obuhvatila.



“Ono što je bitno je da se moramo svi zajedno okrenuti budućnosti i videti da li je moguće da se mi već 20 godina zajedno sa drugim balkanskim zemljama vrtimo u krug i jedni druge optužujemo ko je više ili manje kriv”, rekao je Dačić.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva