:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

135

Đorđević:Vežba "Platinasti vuk 2017" uspešno realizovana

Zoran Đorđević je novinarima na poligonu Borovac kazao da će takve vežbe biti organizovane i u narednom periodu kao i da će biti većeg kapaciteta od ovogodišnje.

"Prikazano znanje pripadnika oružanih snaga devet zemalja je rezultat zajedničkog timskog rada. Ovo nije kraj, poligon na Borovcu dobiće moderniji izgled i naša vojska će u narednom periodu nastaviti da izvodi zajedničke vežbe sa stranim vojskama, što je i prilika za jačanje prijateljstva naših zemalja", naveo je ministar.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izrazio je zadovoljstvo "visokim nivoom obučenosti" učesnika vežbe kao i činjenicom da su u njoj sarađivali srpski i američki vojnici.

"SAD su uložile sedam miliona dolara u nabavku najmodernije opreme za bazu Jug, koja je omogućila vojnicima da vežbaju u centru za simulacije a da se ne nađu u stvarnoj opasnosti. Ovo je dobra prilika za pripadnike Nacionalne garde Ohaja ali i VS da se zajednički pripreme za učešće u mirovnim operacijama širom sveta", smatra Skot.

Iznoseći utiske o vežbi, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je da je "Platinasti vuk 2017" prva vežba u 21. veku u kojoj su se zajedno obučavali pripadnici oružanih snaga Srbije i Velike Britanije.

"Ova godina je značajna za nas jer obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije. Želimo da se saradnja sa Srbijom u svim oblastima razvija tako dobro kao prilikom održavanja ove vežbe", istakao je ambasador.

Vežba "Platinasti vuk 2017" održava se od 12. do 23. juna i u njoj učestvuju 483 pripadnika oružanih snaga Srbije, SAD, Velike Britanije, BiH, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Vežba ima za cilj da unapredi interoperabilnost, razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva