:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2016   18:23

0

230

Djurić: Niko neće i ne sme da dira naš Univerzitet

Djurić je dodao da „o sudbini Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici uvek će uz podršku cele Srbije odlučivati cela akademska zajednica, profesori, studenti i svi oni koji čine taj Univerzitet“.

„Srbija neće dozvoliti bilo kome da na negativan način deluje prema Univerzitetu i borićemo se za to da Univerzitet , koji je inače na teritoriji Kosova i Metohije, jedini koji je član Evropske asocijacije univerzitete i sa čijom diplomom možete da radite i u Briselu, Berlinu, Londonu, Moskvi... da taj Univerzitet jača i napreduje“, poručio je Djurić.

Djurić je rekao da se na sastanku sa rektorom i svim dekanima fakulteta ovog Univerziteta i profesorima čulo mnogo sugestija i želja za intenziviranje saradnje i dodao da će se u narednom periodu u redovnoj osnovi savetovati sa članovima fakulteta, dekanima i rektorom i da će zajedno pokušati da učine da Univerzitet bude jači.

„Opšti zaključak ovog sastanka jeste da samo potpuno jedinstveni možemo zaštititi Univerzitet, interese akademske zajednice i mi ćemo to sasvim sigurno i biti“, zaključio je Djurić.

Govoreći o upućenom predlogu Ministarstvu prosvete o integraciji Univerzitete Djurić je rekao da „nijedan korak neće biti vučen, ni jedna mera neće biti napravljena bez najšireg konsenzusa u akademskoj zajednici“.

„Nema nikakvih inicijativa ni za reorganizaciju niti za bilo šta od onoga za šta su bile vezane spekulacije u javnosti“, istakao je Djurić.

Odgovarajući na pitanje novinara o statusu i budućnosti srpskog Univerziteta u Kosovkoj Mitrovici Djurić je ponovio da je Srbija ponosna na ovaj Univerzitet i da je to „jedan od centara naše borbe i našeg opstanka“.

„Šta Univerzitet znači za naš narod na Kosovu i Metohiji najbolje se vidi letnjim mesecima kada su ovde ulice gotovo ispražnjene u poredjenju sa svakodnevnom situacijom kada ovde vrvi od studenata. Mitrovica je veliki univerzitetski centar u Srbiji i bolja po rezultatima od mnogih drugih Univerziteta“, poručio je Djurić.

On je ponovio da „neće biti nikakvih koraka koji će se preduzimati bez potpune saglasnosti akademske zajednice.

„Mi smo u stalnim konsultacijama i saradnji sa Ministarstvom prosvete i postaraćemo se da na svim adresama postoji isti stav“, naglasio je Djurić.

Djurić je govoreći o navodnoj inicijativi za integraciju Univerziteta istakao da je „u javnosti izašlo jedno nepotpisano saopštenje bez pečata i čitav niz spekulacija na portalima“ .

„Istina je da je naša Kancelarija zatražila od resornog Ministarstva i nadležnih institucija da u svom radu utvrde činjenično stanje vezano za funkcionisanje pojedinih segmenata , službi na pojedinim fakultetima što treba da rade nadležni organi, a o sudbini Univerziteta treba da odlučuju, ne vladina tela ili bilo kakve političke komisije, već isključivo Akademska zajednica“, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić.

Djurić smatra da je time neko namerno hteo da izazove konfuziju i poseje paniku medju studente i članove akademske zajednice.

„Došao sam ovde da predstavnicima Univerziteta i Akademske zajednice prenesem jasan stav države a to je – niko neće i ne sme, dok je ove Vlade i našeg naroda na Kosovu i Metohiji, da dira u naš Univerzitet jer je on jedan od stubova našeg opstanka“, naglasio je Djurić.

Komentarišući formiranje komisije od strane privremenih institucija u Prištini, koja bi trebalo da se bavi pitanjem ovog Univerziteta Djurić je poručio da „oni ne bi trebalo da se bave pitanjima koja nisu u njihovoj nadležnosti“ i dodao „ovaj Univerzitet je u potpunosti u nadležnosti Republike Srbije, ostaće u nadležnosti Republike Srbije. Oni nemaju nikakve ingerencije nad ovim Univerzitetom i ne bi trebalo o tome da diskutuju“.

„Država, Univerzitet i srpski narod na Kosovu i Metohiji zajednički stoje jedinstveno stoje i stajaće i u budućnosti ispred ove institucije“, poručio je Djurić.

„Rešeni su svi nesporazumi oko pisma koje je uputila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Ministarstvu prosvete Republike Srbije“, rekao je Srećko Milačić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Milačić je dodao da je dogovoreno „da ubuduće delujemo jedinstveno i ponosimo se činjenicom da naš Univerzitet stabilan a znanje i istina viši dignitet koji krasi našu obrazovnu i naučnu instituciju“.

„Najbolji pokazatelj naše stručnosti jeste kvalitet obrazovanja koji je postignut na našem Univerzitetu, a uz pomoć države, nadamo se da će u narednom periodu biti još bolji“, naglasio je Milačić.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva