:

:

TV Most

Foto: Foto Kancelarija za KiM

clock

Avgust 17, 2017   12:05

0

116

Đurić: Unmik neprijatan svedok, pokušavaju da ga sklone

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN izneo činjenice o stanju na Kosovu i Metohiji, kao i nastojanja Srbije da kroz dijalog nađe rešenje.

"Cinično je da predstavnici pojedinih zemalja, na primer Velike Britanije, kažu da ne može da se razgovara o menjanju granica na Balkanu koje su oni pokušali da promene pre samo nekoliko godina", naveo je Đurić.

Kada je reč o predlogu predstavnice Prištine Vljore ÄŒitaku da se Unmik ukine, Đurić kaže da "pošto je jednostrano proglašena nezavisnost KiM nelegalna, onda je potrebno ukloniti neprijatne svedoke".

"Unmik je neprijatan svedok za sve one koji krše međunarodno pravo i ilegalne secesije naše južne pokrajine, pogroma i zločina i svega što se dešava protivno međunarodnom pravu. Sad bi te zemlje koje su pre samo nekoliko godina pokušale da prekrajaju naše granice, a sad govore tobože da nikakve granice ne mogu da se prekrajaju, oni bi hteli da sakriju Unmik i da se naprave da je sve oduvek bilo onako kako su oni planirali", naglašava Đurić.

Govoreći o izveštaju u kome se navodi da nema napretka u pregovorima Beograda i Prištine i izjavi nemačke ambasadorke u Prištini koja je rekla da ne vidi kako bi dijalog mogao da se nastavi, jer je Vučić jak, a Priština slaba, Đurić naglašava da je suštine da Srbija drži svoju reč.

"Ja bih to drugačije postavio, Vučić drži svoju reč i Srbija ima reč i kada se nešto dogovori ona to poštuje. Ja postavljam pitanje – gde je poštovanje prištinske strane", upitao je Đurić.

Smatra da je pokretanje unutrašnjeg dijaloga o KiM izuzetno značajno.

"Unutrašnji dijalog može značajno da ojača pregovaračku poziciju Srbiju, ali i zbog budućih generacija i u tome je strateška dubina inicijative koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić", tvrdi Đurić.

Na pitanje da li bi unutrašnji dijalog doprineo nastavku dijaloga i Zajednici srpskih opština, Đurić odgovara da je to sasvim sigurno.

"Sasvim sigurno. Albanci više od jednog veka znaju šta hoće i rade na tome, a mi treba da se zamislimo i okupimo sve snage u borbi za očuvanje onog što je naše na KiM", zaključio je Đurić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva