:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 19, 2018   12:05

0

203

Do kraja građevinske sezone gotov Koridor 10

Ona je podsetila, odgovarajući na pitanja novinara, da je u nedelju otvoreno za saobraćaj još 7,5 km autoputa u punom profilu na istočnom kraku Koridora 10, od čega 5,5 kod Pirota i dva kod Dimitrovgrada i navela da se sada na tom kraku nastavlja sa radovima, kao i sa opremanjem već izgrađena tri tunela - Bancarevo, Sopot i Sarlah.
Istakla je da se na završetak Koridora 10 u našoj zemlji čeka već decenijama i da će to sada biti i završeno.
"Do završetka građevinske sezone ćemo moći kolima da idemo celim Koridorom 10", rekla je Mihajlović.
Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev je rekao da i ta zemlja planira da izgradi autoput koji će povezati Srbiju i Bugarsku, od Sofije do granice sa Srbijom.
Kaže da neće morati sa bugarske strane da se grade tuneli, kao i da se trenutno radi projektna dokumentacija.
"Nadam se da ćemo u naredne dve i po godine imati završen taj autoput", dodao je Dončev.
Mihajlović pozvala Bugare da učestvuju u projektima u Srbiji
Mihajlovićeva je pozvala bugarske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji i da zajedno sa firmama iz Srbije modernizuju prugu Niš - Dimitrovgrad i grade autoput Niš - Priština.
Poslovni forum i bilateralne razgovore privrednika organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Bugarske, u okviru zvanične posete Srbiji državno - privredne delegacije Bugarske koju predvodi Dončev.
Mihajlović je, na poslovnom forumu Srbija-Bugarska u Nišu, na kome učestvuje do sada rekordnih oko 200 privrednika, zajedno sa vicepremijerom Bugarske Tomislavom Dončevom poručila da bi dve zemlje mogle da unaprede saradnju i  dostignu spoljnotrgovinsku razmenu od 3,5 milijarde evra odnosno da je uvećaju za tri i po puta sa sadašnjih milijardu evra. 
Mihajlović je kazala da će vlade Srbije i Bugarske učiniti sve da se taj cilj i ostvari u narednom periodu pošto ima puno neiskorišćenog u raznim oblastima. 
Ona je istakla da bi Srbija i Bugarska po uspešnosti saradnje  preduzeća mogle da budu primer drugim zemljama u regionu. 
Kako je rekla, veliki broj putarskih kompanija iz Bugarske već radi u našoj zemlji i one su dobrodošle da se udruže sa preduzećima iz Srbije. 
Mihajlović je podsetila da autoput Niš - Merdare - Priština treba da počne da se gradi krajem ove ili početkom naredne godine i pozvala bugarske firme da učestvuju u tom projektu. 
Ona je rekla da su za dve zemlje važni infrastruktirni projekti završetak istočnog kraka Koridora 10, gasna interkonekcija Niš - Dimitrovgrad i modernizacija pruge Niš - Dimitrovgrad. 
Podsetila je da Bugarska predsedava EU i naglasila da je zato ta zemlja vrlo važna za Srbiju i naše evropske integracije. 
Zamenik premijera Bugarske Dončev je rekao da  Bugarska, kao predsedavajuća EU, želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenje EU, konkretno Zapadnog Balkana. 
Bugarska je deo regiona, zemlje Zapadnog Balkana su naš susedi, ali i naši prijatelji”, rekao je Dončev i dodao da je u politici je izuzetno bitno ne samo šta su potpisali ove vlade, nego i da se bolje upoznaju gradonačelnici, da se upoznaju obični ljudi. 
Tamo gde postoji trgovina, ne postoje konflikti i naš cilj je da imamo više mogućnosti da sarađujemo i da postanemo bogatiji. Balkanske države imaju komplikovanu i dugu istoriju, a voleo bih da možemo da budemo bogatiji sa nekim drugim stvarima. Možemo uvek da se setimo šta se setilo pre 100 ili 200 godina, ali bi bolje bilo da ostavimo istoriju istoričarima". 
Naveo je da u razgovoru sa potpredsednicom Vlade Srbije želi da se fokusira na auto-puteve, na bolju saradnju u železničkom saobraćaju, na gasne interkonekcije. 
Dončev je  pozvao privrednike obe zemlje da iskoriste priliku da se bolje upoznaju i dodao postoji prostor da se spoljnotrgovinska razmena, koja sada iznosi oko milijardu evra, dodatno poveća na 3,5 milijarde.
Čadež očekuje nove kontakte i poslove 
Predsednik PKS Marko Čadež je na otvaranju poslovnog foruma u Oficirkom domu rekao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Bugarskom prošle godine dostigla rekordnih oko milijardu evra.
Čadež je istakao da je to do sada najveći poslovni forum Srbije i Bugarske i izrazio očekivanje da će biti sklopljeni novi kontakti i poslovi.
On je zahvalio vladama dve zemlje na podršci za unapređenje privredne saradnje.
Ukupan broj privrednih subjekata u Srbiji koji ostvaruju spoljnotrgovinsku razmenu sa Bugarskom je 3.145, a od tog broja 725 privrednih subjekata samo izvozi, 1 656 samo uvozi dok 379 i izvozi i uvozi.
Ukupan izvoz dostigao je 589,6 miliona evra, a na listi zemalja u koje Srbija izvozi, Bugarska se našla na sedmom mestu (84, 3,9 odsto u ukupnom izvozu).
Ukupan uvoz vredeo je 411,6 miliona evra i Bugarska je na 16. mestu u ukupnom srpskom uvozu (84, 2,1 odsto u ukupnom uvozu).
Nakon plenarnog dela biće održan bilateralni sastanak Mihajlovićke i Dončeva, kao i razgovori srpskih i bugarskih privrednika.
Na forumu učestvuju predstavnici kompanija iz različitih sektora privrede: trgovine, prehrambene, građevinske, tekstilne, hemijske i metalske industrije, IT i saobraćaja.
U okviru foruma predstavnici PKS i Agencije za mala i srednja preduzeća Bugarske predstaviće mogućnosti investiranja i poslovanja u Srbiji i Bugarskoj.
Predstaviće se i lokalne samouprave iz pograničnih područja.
Forumu prisustvuje i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
Bugarska je prošle godine postala 11. partner Srbiji po spoljnotrgovinskoj razmeni.
Vodeći izvozni proizvodi iz Srbije u Bugarsku u 2017. bili su: katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, kukuruz osim semenskog, gasna ulja za ostale svrhe, trake, rude olova i koncentrati, bitumen od nafte, polietilen u primarnim oblicima, olovo rafinisano, sirovo, rude cinka i koncentrati.
Iz Bugarske smo najviše uvozili: rudu bakra i koncentrate, katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, gasna ulja za ostale svrhe, cink sirovi, nelegirani, polipropilen u primarnim oblicima, amonijak bezvodni.
Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji su registrovana 634 aktivna privredna subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Bugarske, odnosno pravna lica registrovana u Bugarskoj.
Učestvuje više od 90 preduzeća iz Srbije i oko 40 iz Bugarske.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva