:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 19, 2018   12:05

0

195

Dodeljene nagrade BAFTA


Kao što je to bio slučaj na dodeli Zlatnih globusa, i na dodeli BAFTA nagrada, u Londonu u dvorani „Rojal Albert“, velike zvezde prošetale su crvenim tepihom u crnim haljinama.



Time su podržale pokrete „Ja takođe“ i „Vreme je“ koji se bore protiv seksualnog zlostavljanja u Holivudu i promovišu jednakost polova. Više od 190 glumica potpisalo je pismo britanskog dnevnika Obsevera u kojem osuđuju seksualno uznemiravanje žena, među njima su britanske glumice Kejt Vinslet i Ema Tomson – dobitnice Oskara.



Najbolji film prema oceni članova Britanske akademije za filmsku umetnost je Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju. Dobio je pet priznanja.



„Naš film nosi nadu, ali prikazuje i ljutnju. Svedoci smo u poslednjih godinu dana da je ljutnja bila jedini način da se ljudi nateraju da slušaju i da se menjaju“, rekao je reditelj nagrađenog ostvarenja Martin Mekdona



Nagradu BAFTA kao najbolji reditelj dobio je Giljermo del Toro, za film Oblik vode. Za najbolju glumicu proglašena je Frensis Mekdormand za ulogu u filmu Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.



„Želela bih da kažem da delim punu solidarnost sa drugim glumicama koje su večeras u crnom. Ko bi pomislio da će moj lik Mardž Gunderson biti tako dobro prihvaćena“, istakla je glumica Frensis Mekdormand.



Geri Oldman osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu Najmračniji čas, u kojem je igrao Vinstona Čerčila.



„U tim mračnim, neizvesnim danima 1940. godine Čerčil je bio simbol časti, integriteta, slobode za Britaniju, ali i za svet. Zahvaljujem njemu, njegovoj porodici i naravno ponovo žiriju BAFTA nagrada. Počastvovan sam zbog ove nagrade“, rekao je Oldman primajući priznanje.



Najviše, čak 12 nominacija imao je film Oblik vode, fantastična drama Giljerma del Tora, koji je nedavno dobio Zlatni globus za režiju.



Po devet nominacija imale su drama Najmračniji čas Džoa Rajta i crna komedija Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju Martina Mekdone. Blejd Raner 2049 Denisa Viljenueve i Denkerk Kristofera Nolana imali su po osam nominacija.



„Ja podržavam, snažne, pametne i pravedne žene koje su učinile da moj život bude potpun. Frensis, ti si zvezda ovog filma, svakog filma u kojem glumiš, činiš me ponosnim što sam glumac. Nagradu posvećujem mom drugu, glumcu Alanu Rikmanu“, emotivno je reagovao glumac Sem Rokvel.



Mediji prenose i da su pojedine holivudske zvezde bile u pratnji aktivista za ljudska prava. Dodeli nagrada prisustvovali su i princ Vilijam sa suprugom Kejt Midlton.



BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Ima oko 6.500 članova. Finansira se pretplatom i individualnim donacijama iz različitih fondacija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva