:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2018   07:57

0

235

Eparhija: Apel monaštva i sveštenstva za Kosovo i Metohiju


"Očuvanje ovog dela naše zemlje nije pitanje ni nacionalne ideologije ili mitologije, niti, štaviše, samo teritorije, već predstavlja samu srž našeg crkveno-narodnog bića i postojanja, što nas je kao narod Božiji i živu Crkvu Hristovu vekovima sačuvalo na ovom prostoru", navodi se u apelu.



U apelu se navodi da očuvanje Kosova i Metohije kao integralnog dela Srbije u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN ne znači "konfrontaciju sa svetom, već afirmaciju stava da se bez osnovnih prava i sloboda jednog naroda, njegovog identiteta, duhovnosti i kulture, ne može naći stabilno dugoročno rešenje". 



Kako se navodi, podelom, razmenom teritorija ili razgraničenjem Srba i Albanaca, najveći deo Srba na Kosovu i Metohiji bio bi ostavljen "na milost i nemilost onima koji ni do sada nisu pokazivali spremnost da poštuju naša prava". 



"U takvom nemilom razvoju događaja postoji velika opasnost da budemo izloženi pogromu sličnom onom iz marta 2004. godine, ili da pod pritiskom i tihim terorom, budemo prisiljeni na egzodus", ocenjuje se u saopštenju.



Eparhija je pozvala predstavnike Srbije i međunarodne zajednice da sveštenstvu, monaštvu i narodu na Kosovu i Metohiji omogući opstanak i miran život, kao i očuvanje svetinja kako bi se nastavio kontinuitet postojanja SPC na prostoru Kosova i Metohije.



"Ovaj apel ne predstavlja mešanje u politiku, već je pre svega glasan vapaj onih koji, živeći na Kosovu i Metohiji, i pred Bogom i sopstvenom savešću, imaju odgovornost prema vernom narodu, sa kojim činimo živu crkvu", navodi se u saopštenju na portalu Eparhije.



Apel su potpisali igumani i igumanije 20 manastira, koji broje ukupno 120 monaha i monahinja, kao i 70 parohijskih sveštenika i sveštenoslužitelja eparhije raško-prizrenske.

Izvor: Eparhija raško-prizrenska

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva