:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2018   14:22

0

201

Fabrici: EU podržava razvoj preduzetništva u Srbiji

Tokom drugog dana boravka na području jugozapadne Srbije, ambasador Sem Fabrici je rekao da je nezaposlenost problem koji pogađa kako Srbiju tako i zemlje Evropske unije, te zato EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču preduzetništvo, naročito među mladima i ženama.
"Mlade generacije treba da dobiju priliku da pokrenu i razviju svoja preduzeća, budu kreativni, kandiduju dobre poslovne ideje i iskoriste prilike koje se nude, dok je na vlastima da stvore okruženje koje je povoljno za poslovanje. Tako će mladi biti deo rešenja, a ne deo problema", rekao je Fabrici. 
 
Fabrici je, takođe, pozvao lokalne samouprave, kao i preduzeća, da aktivno učestvuju u realizaciji novog programa EU PRO koji je usmeren na privredni i društveni razvoj 99 lokalnih samouprava u Srbiji. 
 
Trenutno je u toku javni poziv za preduzetnike i preduzetnice i mikro i mala preduzeća za koji je Evropska unija opredelila 4,5 miliona evra kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama, saopštila je Delegacija EU u Beogradu. 
 
Vlasnik preduzeća "Masri plus" Hazir Dacić je rekao da je uz opremu koju je dobio od Evropske unije unapredio proizvodnju i uz 16 radnika zaposlio još četiri svoja sugrađana.
 
Tokom sastanka sa predsednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem istaknuto je da je EU do sada u Sjenici podržala realizaciju više od 70 projekata u obasti infrastrukture, poljoprivrede, migracija i socijalne inkluzije.
Fabrici je naveo da je EU partner lokalnih samouprava u razvoju, te da podržava Srbiju u procesu evropskih integracija.
Zahvaljujući se Evropskoj uniji na dosadašnjoj pomoći, Hazbo Mujović – predsednik opštine Sjenica je naveo da će opština nastaviti da priprema nove projekte i efikasno ih sprovodi.
 
Fabrici je juče u Novom Pazaru otvorio Festival evropskog filma koji je ove godine u znaku kulturne baštine. Kako je Evropska unija proglasila 2018. godinu za Evropsku godinu kulturnog nasleđa, moto festivala je "Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost".
 
"Ključna poruka Festivala, kao i Evropske unije, je različitost i očuvanje i poštovanje te različitosti u kojoj smo ujedinjeni u Evropskoj uniji", rekao je Fabrici na otvaranju ističući da je upravo Novi Pazar grad bogat kulturom i različitostima.
 
Nakon otvaranja prikazan je italijanski film "Leopardi", a pored Beograda i Novog Pazara, festival se održava u još 11 gradova u Srbiji.
 
Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.
 
Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (84, UNOPS).
 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva