:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 19, 2018   12:05

0

188

"Francuzi zainteresovani za projekte hidroenergetike u Srbiji"

Aleksandar Antić je novinarima rekao da postoji veliko interesovanje sa srpske strane da se sa EDF-om dogovaraju projekti koji su vezani za unapređenje prenosne distributivne mreže.
"EDF je po mnogim parametrima, kada je hidroenergetika u pitanju, kompanija broj jedan u svetu i mi smo spremni da sa njima na tu temu razgovaramo i da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima", naveo je Antić.
Dodao je da je na današnjem sastanku, kome su prisustvovali direktori EPS-a Milorad Grčić i "Elektromreža Srbije" Jelena Matejić, dogovoreno da se intenzivira saradnja, pre svega na nivou stručnih timova koji će intenzivno nastaviti da rade i naveo da je prvi sledeći korak u toj saradnji da stručni tim iz Srbije posetiti Francusku i kompaniju EDF-a.
Ministar je podsetio da je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolinijem 18. januara potpisao sporazum koji je definisao prioritete, pre svega za buduću energetsku saradnju, kao i da je tada i dogovorena poseta EDF-a na najvišem nivou.
Antić je ukazao da je EDF jedna od najznačajnijih evropskih i svetskih energetskih kompanija, sa više od 160.000 zaposlenih, te da je jedan od globalnih lidera gotovo u svim ključnim energetskim delatnostima.
Mondolini je naveo da Francuska želi da pomogne Srbiji u njenom ekonomskom razvoju, kao i da francuska preduzeća i privrednici žele da uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Srbije, u kojima svi dobijaju – i francuska preduzeća, ali u jednakoj meri i srpske firme.
"U tom smislu, delegacija preduzeća EDF-a bila je ovde kako bi proučila načine saradnje sa preduzećima iz energetskog sektora u Srbiji u svim oblastima", dodao je Mondolini.
Navodeći da je 2018. godina veoma značajna za odnose Srbije i Francuske, jer se obeležava 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u kojem su, kako kaže, Srbija i Francuska borile rame uz rame, Mondolini je rekao da je upravo prošlost omogućila da se zasnuje prijateljstvo dve zemlje.
"Ali, ove godine želimo i da radimo za budućnost i paralelno sa razvijanjem naših političkih odnosa, mi takođe želimo da se i naši ekonomski odnosi razvijaju", zaključio je Mondolini.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva