:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

142

Gojković i Đi:Sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje

Gojkovićeva je, navodi se u saopštenju, u razgovoru sa Đi Bingsaunom naglasila da Srbija visoko ceni dolazak potpredsednika Svekineskog narodnog kongresa na svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, što, kaže, svedoči o značaju koji NR Kina pridaje saradnji sa Srbijom i prijateljskim odnosima dve zemlje.

Sagovornici su naglasili značaj saradnje zakonodavnih institucija kao važan deo daljeg produbljivanja strateškog partnerstva, a u tom kontekstu Gojkovićeva je ocenila da je od izuzetnog značaja predstojeća poseta predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđianga Srbiji.

Kako je rekla predsednica parlamenta Srbije to će biti prilika za dalje unapređenje međuparlamentarnih odnosa, kao i ekonomsko-trgovinske saradnje i produbljivanja kulturnih veza.

Gojkovićeva je zahvalila Kini na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci Srbiji u međunarodnim forumima.

Istovremeno, predsednica Narodne skupštine ponovila je čvrst stav Srbije u pogledu podrške politici "jedne Kine".

"Dosledna podrška Srbije"

Predsednik Svekineskog parlamenta podvukao je da će Kina nastaviti dosledno da podržava Srbiju po centralnim pitanjima, i da će u tom smislu i dalje pružiti čvrstu podršku po pitanju Kosova i Metohije.

Pored toga, naglasio je da NR Kina u potpunosti podržava opredeljenje Srbije ka članstvu u EU uverena da će sa članstvom Srbije Kina steći još jednog važnog i pouzdanog partnera u toj organizaciji.

Gojković i Đi Bingsaun konstatovali su izuzetan napredak u oblasti ekonomske i trgovinske saradnje, a posebno kada je reč o realizaciji infrastrukturnih projekata. Ði Bingsaun istakao je da Srbiji pripada jedna od najvažnijih uloga u inicijativi "Jedan pojas jedan put", kao i formatu "16 plus 1", odnosno "Kina i zemlje centralne i istočne Evrope" što će, kako je ocenio, ubrzati ekonomski razvoj Srbije.

Posebno je naglasio da do sada dogovoreni i realizovani projekti, predstavljaju samo uvod u još intenzivniju saradnju dve zemlje na ekonomskom planu.

Đi je u tom kontekstu istakao da će kineska strana nastaviti da ohrabruje investitore da posete Srbiju, konstatujući da je u međunarodnim okolnostima punim izazova naša zemlja uspela da sačuva političku i društvenu stabilnost i da ostvari značajan ekonomski razvoj.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva