:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2017   12:05

0

112

Građani traže pravdu za požar u londonskom tornju

Noting hil je za građane Londona kraj gde se mešaju bogati i siromašni, starosedeoci i imigranti iz svih delova sveta. Dva meseca posle požara u Grenfel tornju, domu za one najsiromašnije, građani su okupljeni u tihom protestu. Traže da se otkrije ko se oglušio na brojne pritužbe stanara da nova fasada jeste izgledala lepo, ali nije ispunjavala protivpožarne standarde.

Tihi protest dva meseca posle tragedije samo je dodatni pritisak na vladu Tereze Mej. Solidarnost sa žrtvama Grefel tornja ne manjka.

Komšijsku pomoć pružila je i srpska zajednica u Londonu čija se crkva nalazi samo nekoliko stotina metara od Grenfel tornja.

"Naše organizacije, recimo folklor, deca - naša omladina su se sami organizovali jedne nedelje i prikupili oko hiljadu funti. Tako da je, kažem, sve odisalo jednom solidarnošću sa onim najugroženijima i stradalima", kaže sveštenik Goran Spaić iz crkve Svetog Save u Londonu.

Za preživele pakla Grenfela građani Britanije sakupili su skoro devetnaest miliona funti. Međutim, do njih, smeštenih po hotelima širom zemlje, stiglo je tek petnaestak odsto tog novca. Crveni krst tvrdi da nema kome pomoć da da, jer veliki deo stanara izgorele zgrade čine ilegalni imigranti, koji se boje da je traže kako ne bi rizikovali deportaciju.

"To su ljudi bez dokumenata. Kampanja Pravda za Grenfel zahteva da budu doživotno amnestirani. Vlada ih je amnestirala na samo godinu dana, što ih samo dodatno uznemiruje", kaže Mojra Samjuels iz pokreta Pravda za Grenfel.

Javna istraga tek treba da počne. Za građane Noting hila prihvatljiv je samo jedan ishod - krivična odgovornost za pojedince, koji su dozvolili da izgled fasade bude važniji od bezbednosti.

"Ne mislim da je pravda zadovoljena. Borba će biti teška. Treba da izvučemo pouke iz svih prethodnih javnih istraga. No, mislim da je naša zajednica odlučna da istera pravdu do kraja", kaže Išmael Blejgrouv.

Priča o tornju Grenfel ovoga leta za Britaniju je važnija od Bregzita. To je priča o neefikasnosti socijalnih i opštinskih službi, o rušenju imigrantskog sna, ali i priča o snazi komšijske brige u gradu sa najviše imigranata na svetu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva