:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2017   12:05

0

118

Guteres i Vučić sledeće nedelje telefonom o regionu

"To je još jedna potvrda koliko veliki značaj Ujedinjene nacije, kao i Srbija, pridaju našim međusobnim odnosima", rekao je Dačić, koji je juče učestvovao na sednici SB UN o Kosovu.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je veoma važno da se tema Kosova i Metohije zadrži u fokusu Ujedinjenih nacija, odnosno Saveta bezbednosti.

"Videli ste da je na ovoj sednici Saveta bezbednosti nekoliko velikih sila, a ne samo Priština, tražilo da se ova tema skine sa dnevnog reda da se prorede sastanci tj. da ne budu na svaka tri meseca nego na šest meseci, ali ono što je još zanimljivije jeste da su neke velike sile po prvi put iznele zahtev da se ukine misija Unmika na Kosovu i Metohiji", istakao je Dačić.

Međutim, kao što smo i mi sami rekli, u skladu s Rezolucijom 1244, ova tema mora da se nalazi na dnevnom redu, naveo je on.

"Jednostavno rečeno, ne postoji saglasnost drugih velikih zemalja, pre svega Rusije i Kine, da se ova tema skine s dnevnog reda i da se ukine misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, odnosno da se ukine Rezolucija 1244", ističe Dačić.

On je dodao da je u tom svetlu i protekao razgovor s novim generalnim sekretarem Ujedinjenih nacija Guteresom.

"Razgovarali smo i o Kosovu i Metohiji. Najavio je da će doći u Beograd povodom našeg projekta otvaranja UN kuće, to znači da je ceo UN tim smešten na jednom mestu odlukom Vlade Republike Srbije. Takođe, razgovarali smo i da ćemo nastaviti s učešćem naših vojnika i policajaca u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija širom sveta", rekao je on.

Ono što je bila nova tema jeste da smo mi tražili da zatvorenici koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, a srpski su državljani, služe kaznu u našoj zemlji uzimajući u obzir nehumane uslove koji oni imaju, a naročito se u tome ističe Estonija gde jednostavno ne samo da je zatvorska kazna kazna sama po sebi, nego su i uslovi odsluživanja zatvorske kazne takvi da moramo tražiti i tražili smo da se ukine ta praksa da se jedino Srbiji ne dozvoljava da naši zatvorenici, naši državljani, služe u našoj zemlji.

"Ako se dozvolilo Demokratskoj Republici Kongo zašto ne bi i Srbiji", rekao je on.

Dačić je, osvrćući se na sednicu o Kosovu, rekao da je za nas važno da se međunarodna zajednica drži u fokusu sa svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji.

"Zato je ova sednica, iako je bila veoma burna, za nas bila veoma značajna jer smo, po ko zna koji put, ponovili da Priština ne ispunjava ono što je njen zadatak na osnovu Rezolucije 1244 i na osnovu Briselskog dijaloga, kao i da Priština ne implementira Briselski dijalog", naglasio je on.

Kako je rekao, izneo je podatke koji ne smeju da budu zaboravljeni, jer bez obzira na to što postoje čitave tirade napada od strane Vljore ÄŒitaku na ovim sednicama Saveta bezbednosti - Srbi jesu najveće žrtve genocida i etničkog čišćenja, jer ne samo da imamo više od 200. 000 proteranih Srba, od kojih se svega samo 1,9 odsto vratilo, nego je i desetine hiljada Srba nekada živelo u Prištini, Uroševcu, Peći, Podujevu, a danas se njihov broj meri ne samo manje od hiljadu, nego negde čak manje od stotinu.

"Sve to govori kroz šta je prošao srpski narod. Mi želimo kompromisno rešenje, želimo dijalog i u tome se i sastoji inicijativa predsednika Vučića i nastavićemo s takvom politikom. Mi nećemo dopustiti da neko kaže da je problem Kosova i Metohije rešen, jer on nije rešen zato što jednostrani akt ne predstavlja rešenje. Može se rešiti samo dogovorom, odnosno rešenjem koje će biti u obostranom interesu i Srba i Albanaca", zaključio je Dačić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva