:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   12:05

0

119

Identifikovano 15 žrtava trgovine ljudima u 2016. godini

U osam slučajeva je bilo reči o radnoj eksploataciji u Francuskoj, tri seksualne eksploatacije u Nemačkoj i Srbiji, tri prinudna braka u Nemačkoj i Srbiji i jedno prinudno prosjačenje u Srbiji i Crnoj Gori.

U periodu od marta 2002. do kraja 2016. godine identifikovano je ukupno 485 žrtava trgovine ljudima, od čega 254 žena, 62 muškarca i 169 dece.

U istom vremenskom periodu je putem "Astra" SOS telefona primljeno ukupno 28.846 poziva od 4.838 klijenata.

Bilo je 2.569 poziva dirketno u vezi sa trgovinom ljudima, 781 preventivno edukativnih poziva i 356 drugih poziva.

"Astra" je prošle godine na osnovu prijava upućenih SOS telefonu identifikovala 15 žrtava trgovine ljudima, a bile su i četiri informacije u vezi sa identifikovanim žrtvama, osam bez povratnih informacija i četiri nije potvrđeno da se radi o žrtvi.

Konsultantkinje su uputile 189 dopisa institucijama koji se tiču potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

SOS konsultantkinje su sprovele 67 terenskih akcija (155 sati na terenu) u cilju obezbeđivanja podrške i pomoći žrtvama trgovine ljudima.

"Astrin" pravni tim je obezbedio pravnu pomoć 26 puta, uključujući zastupanja žrtava na sudu, pravno savetovanje i tri pravne analize ugovora o zapošljavanju, dok su psihoterapeuti obavili više od 60 psihoterapijskih seansi.

Medicinska pomoć je pružena 65 puta u obliku obezbeđivanja medikamenata i medicinskih i stomatoloških pregleda.

Tokom 2016. godine "Astrinim" klijentima je obezbeđena urgentna pomoć više od 239 puta, koja je uključivala obezbeđivanje hrane, odeće, troškova prevoza i higijenskih paketa sa ciljem zadovoljavanja urgentnih i bazičnih životnih potreba.

"Astra" je prošle godine poslala 17 dopisa institucijama u vezi sa radom neproverenih agencija za posredovanje u zapošljavanju.

U sedam slučajeva je na osnovu "Astrinih" dopisa podignuta prekršajna prijava zbog toga što firme nisu poslovale u skladu sa Zakonom o oglašavanju i Zakonom o privrednim društvima.

U pet slučajeva nije bilo moguće utvrditi elemente prevare ili preduzeti bilo koje druge mere s obzirom na to da su agencije bile registrovane u inostranstvu ili nije bilo moguće uspostaviti kontakt sa poslodavcem.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva