:

:

TV Most

clock

Novembar 14, 2017   12:05

0

181

Institut za srpski jezik SANU, 70 godina od osnivanja


Zvanicama će se obratiti predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, direktor Instituta, dr Jasna Vlajić-Popović i rukovodioci svih projekata koji se realizuju u Institutu.



Institut za srpski jezik SANU osnovan je 15. jula 1947 godine i do danas je ostao centralna naučna ustanova u Srbiji za sistematsko proučavanje srpskog jezika i izradu kapitalnih rečnika srpskog jezika. Za ovaj Institut vezana su sva vodeća imena srpske lingvistike XX veka: Aleksandar Belić, osnivač i prvi direktor Instituta, njegovi učenici akademici Irena Grickat-Radulović, Milka Ivić, Pavle Ivić i Mitar Pešikan, kao i mnogi drugi istaknuti filolozi našeg vremena.



U programu će kratko biti predstavljen istorijat Instituta za srpski jezik SANU i njegova bogata naučna i izdavačka delatnost. Zvanice će imati priliku da vide i dva kratka filma - dokumentarac o dugogodišnjem predsedniku SANU i prvom direktoru Instituta, Aleksandru Beliću, sačinjen od odlomaka iz radio i TV emisija dobijenih iz arhive RTS-a i animirani film u kojem saradnici Instituta na popularan način prikazuju široj publici, a ne samo lingvistima, čime se konkretno bave u okviru svojih istraživanja.



Na primeru obrade samo jedne reči – za ovu priliku odabrana je reč jezik – gledaoci će biti provedeni kroz delatnost svih institutskih projekata.



„Danas, 70 godina od osnivanja, u Institutu je zaposleno čak 65 saradnika – među njima 41 doktor nauka. Većinu zaposlenih čine mladi, perspektivni istraživači pred kojima stoji velika odgovornost da započete institutske poslove uspešno nastave, a zatim i dovrše“ – izjavila je dr Jasna Vlajić-Popović, direktor Instituta.



0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva