:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2018   12:05

0

207

Iranski zvaničnik: Evropskim silama rok do 31. maja


Kako Rojters napominje, neimenovani zvaničnik je svoju izjavu dao nekoliko nedelja uoči konačne odluke Teherana o ostanku ili napuštanju tog sporazuma.


AP takođe navodi da je iranski zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti, kazao da odluka Irana o ostanku ili napuštanju sporazuma "zavisi od preostalih učesnika Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA), ako oni zapravo uspeju da kompenzuju odsustvo SAD u sporazumu".


 


Taj zvaničnik je kazao da u teoriji sporazum može da opstane bez SAD, ali i naglasio: "Nisam tako siguran da može i u praksi".


 


Sporazum je Iran potpisao 2015. godine sa šest velikih sila, uključujući i SAD, a podrazumeva ublažavanje sankcija Teheranu u zamenu za prekid razvoja nuklearnog programa te zemlje.


 


Američki predsednik Donald Tramp objavio je 8. maja da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma.


 


Diplomate država koje su ostale pri sporazumu - Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije, danas su se sastale na formalnom sastanku po prvi put bez SAD i nakon njihovog povlačenja.


 


Međutim, oni smatraju da su mogućnosti spasavanja sporazuma ograničene nakon što je Vašington najavio još oštrije mere protiv Teherana.


 


"Da budem iskren, nismo sigurni", preneo je Rojters reči neimenovanog iranskog zvaničnika uoči današnjih pregovora.


 


On je kazao da Iran traži od evropskih sila paket ekonomskih mera do kraja meseca, kao nadoknadu za povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma.


 


"Očekujemo da dobijemo paket do kraja maja", rekao je on i dodao da će Teheran odlučiti u narednih nekoliko nedelja da li će ostati potpisnik sporazuma.


 


Prema njegovim rečima, evropske mere velikim delom su potrebne kako bi se osiguralo da izvoz nafte ostane u istom obimu i da sistem poruka o međunarodnim uplatama SWIFT nastavi da funkcioniše u Iranu.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva