:

:

TV Most

Foto: nspm.rs

clock

Jul 11, 2018   21:45

0

184

Ispravka agencije "Tanjug" o izjavi Rouz Gotemiler



Rouz Gotemiler rekla je da proces u vezi sa kosovskih oružanim snagama mora biti u skladu sa kosovskim ustavom.




"Takođe je veoma važno da Kosovo nastavi sa svojim vanim reformskim procesima, a to uključuje potpuno profesionalne snage bezbednosti i napredak. NATO je uvek zauzimao stav da, kada je reč o kosovskim oružanim snagama, ovaj proces treba sprovoditi na ustavni način, prema posebnim ustavnim procedurama. Nastavićemo da radimo sa zvaničnicima na Kosovu u vezi sa ovim pitanjem. Sa Samita ćete videti dokumente, koji će u narednim danima izaći, da nastavljamo da podržavamo operacije KFOR-a na Kosovu. Mislimo da su oni veoma važni za nastavak jačanja bezbednosti u regionu, ali i za pomoć u izgradnji profesionalizma u okviru snaga bezbednosti na Kosovu", rekla je Gotemiler Tanjugu pred samit NATO-a u Briselu.



Kako je objasnila, bezbednosne snage bi mogle biti važne za nastavak jačanja bezbednosti u regionu, što bi ih učinilo profesionalnijim.



Na pitanje o tužbama koje se u Srbiji pripremaju u vezi sa korišćenjem osiromašenog uranijuma, Gotemiler je rekla da je svesna da u Srbiji postoji i dalje zabrinutost i da to treba razumeti, ali naučni dokazi iz 2001. godine ne ukazuju na zdravstvene i bezbednosne probleme u vezi sa osiromašenim uranijumom:



"NATO veliku pažnju poklanja zdravlju, i zbog toga smo, još 2001. godine, uspostavili komitet u vezi s tim, kako bismo sproveli temeljnu naučnu istragu. I UN je 2001. godine sproveo sopstvenu naučnu istragu o ovom pitanju. Dokazi pokazuju, iz naše perspektive, da stvarno nema efekata po zdravlje i bezbednost od osiromašenog uranijuma", rekla je Gotemiler.




 


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva