:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

147

Italijanski mediji: Vučić pokrenuo širi dijalog o KiM

List Pikolo u tekstu pod naslovom "Vučić pokreće dijalog o Srbiji i Kosovu, Crkva kaže stop", navodi da se "nešto pokreće, još bez jasnog i preciznog smera, u vezi sa izuzetno delikatnim pitanjem Kosova... decenijama izvoru političkih napetosti i ključnog čvora koji treba razvezati pre budućeg ulaska Srbije u EU".

"To pitanje je imalo moćni povratak na centralni deo scene ovih dana, nakon objavljivanja u beogradskom dnevnom listu Blic komentara predsednika Srbije Aleksandra Vučića pod naslovom 'Zašto je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu'", piše u tekstu tršćanskog dnevnika.

Navodi se da se u dugačkom Vučićevom članku nalaze neke važne poruke.

"Poruke poput one da je 'vreme da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokušamo da budemo realni' u vezi sa Kosovom, što je jedini način 'kako ne bismo taj teret ostavili potomcima', napisao je novoizabrani predsednik", navodi Pikolo.

Dodaje se da se Vučić setio primera nekadašnjeg izraelskog predsednika Šimona Peresa koji je podržavao dijalog Izraelaca i Palestinaca.

List se pita "šta će se desiti sada" i odgovara odmah navodima da će se "videti narednih meseci".

"Ali, predsednikove reči su već pokrenule žustru debatu. Oglasio se i srpski patrijarh Irinej, koji je uputio apel 'našim (srpskim) državnicima da ne daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije'", piše u članku.

Navodi se da je "crkva u Beogradu spremna da učestvuje u unutrašnjem dijalogu, ali se ne pomišlja na bilo šta nalik priznanju nezavisnosti, što uostalom i nije u agendi (zvaničnog) Beograda".

U tekstu piše da su "Vučićeve reči izašle i van srpskih granica" i da ih je dobro prihvatio "pre svega albanski premijer Edi Rama".

Pikolo piše da je na Vučićev tekst u Prištini bilo "pozitivnih, ali i raznolikih reakcija".

"Ali, Gordijev čvor ostaje netaknut, barem za sada. Ipak, nešto se pokreće u Beogradu", zaključuje tršćanski list.

Italijanski sajt o Balkanu Oservatorio dei Balkani prenosi da je Vučić "pozvao građane Srbije na 'unutrašnji dijalog', sa ciljem da se izbegne da se teret Kosova ostavi potomcima i zbog toga što je neophodno da svi pronađu dugotrajni odgovor kako bi se isključila mogućnost sukoba kao opcije".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva