:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

144

Ivanić: Nije bilo reči o članstvu BiH u NATO-u

Mladen Ivanić je nakon susreta delegacije BiH sa Severnoatlantskim savetom NATO-a u Briselu rekao da nije bilo reči o članstvu BiH u NATO-u jer je to pitanje o kojem ne postoji saglasnost u BiH.

"Tim poslom će se baviti neke druge generacije političara jer vreme za to još nije sazrelo", izjavio je Ivanić novinarima.

Naveo je da su tokom susreta predstavljena dostignuća BiH, a članovi Saveta upoznati su o napretku u vezi sa "Pregledom odbrane", planom modernizacije sredstava, dokle se stiglo sa knjiženjem vojne imovine, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

"Međutim, glavna politička poruka bila je naša želja da se razmisli o uslovu striktnog knjiženja vojne imovine", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Objasnio da, u slučaju da se čeka puno ispunjenje uslova, to potrajalo bar još nekoliko godina.

Prema njegovim rečima, glavna argumentacija bila je da je BiH potrebno aktiviranje MAP-a jer o tome postoji politička saglasnost i vlasti i opozicije, te svih konstitutivnih naroda u BiH.

"I to je jedna od retkih stvari oko koje u BiH postoji jedinstvo. Nadam se da smo uspeli bar malo razbiti rezerve koje jedan broj zemalja ima prema ovome. Nadam se da će nakon ove posete ponovo biti razmatren ovaj uslov", rekao je Ivanić.

Na sastanku je bilo reči i o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, koje je ocenjeno izuzetno dobrim.

"Naše jedinice su, prema ocenama, među najboljim kada je reč o zemljama članicama koje učestvuju u mirovnim misijama, posebno u Avganistanu, ali i u drugim prostorima, na primer Africi. Iskazali smo opredeljenost da to radimo i ubuduće", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodao je da je bilo reči i o višku naoružanja.

"Rekli smo da se to polako svodi na razumne mere jer, pre svega, predstavlja bezbednosno pitanje. Sve u svemu, na današnjem sastanku je bilo dosta pozitivnih stvari", rekao je Ivanić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva