:

:

TV Most

clock

April 28, 2017   19:20

0

156

Jan Bratu: Brisel da pomogne formiranju ZSO

On je za RTK2 rekao da je briselski dijalog mnogo više od razgovora Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, to je deo regionalnog procesa stabilizacije do koje se dolazi komunikacijom, kojom se rešavaju problemi i stvara poverenje.

Ocenio je da je dijalog važan i za proces evrointegracija i da bi ga trebalo nastaviti.

"Hteli bismo da podstaknemo proces, da dijalog i dalje teče, hteli bismo da vidimo da sporazumi budu realizovani jer realizacija tehničkih sporazuma može da olakša uslove života gradjana", rekao je Bratu.

Bratu je naveo da komunikacija Beograda i Prištine i dalje postoji, ali da nije na istom nivou kao ranije.

Prema njegovim rečima, zvanični Brisel bi sada trebalo da pomogne Beogradu i Prištini da prevazidju razlike i započnu formiranje Zajednice srpskih opština, a OEBS je spreman da se uključi u proces izrade statuta i pruži tehničku i stručnu pomoć organizacije.

"Verujem da postoji volja u Prištini da se započne ovaj proces pod odredjenim uslovima i postoji volja u Beogradu da se započne proces, ali pod neznatno drugačijim uslovima. Sada sa medjunarodnim partnerima treba da nadjemo formulu koja će omogućiti otpočinjanje ovog procesa", istakao je Bratu.

On je kazao da izjave Edija Rame i Hašima Tačija o nacionalnom ujedinjenju Albanaca, šalju poruku Evropskoj Uniji da sve te izjave o integraciji u Evropsku uniju treba da budu propraćene konkretnim koracima i naglasio da promena granica neće biti.

"Mislim da treba da bude jasno da je promena granica u ovom regionu svakako nešto što je van nekog dnevnog reda, da to svakako nije pristup Evropske unije kada je reč o rešavanju političkih problema, tako da ovakve izjave, mogu vrlo lako da budu pogrešno protumačene i nisu od pomoći. Mislim da moramo da budemo veoma jasni da granice ostaju onakve kakve jesu", dodao je Bratu.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu kazao je da su gradjani i njihovi predstavnici frustrirani dinamikom evropskih integracija, navodeći da nije sva krivica na Briselu, jer je odgovornost za procese delom i na liderima regiona.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva