:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2017   12:05

0

221

Jevtić i Engel o problemima Srba na KiM


Jevtić je Engelu predočio da na Kosovu  ima  još puno posla da se odradi  kako bi Srbi i Albanci živeli zajedno i u miru.



"Znam da imate puno poštovanje Albanaca i Vaša reč po pitanju položaja Srba na Kosovu je jako važna. Znam da ste tokom vaše posete Kosovu ovih dana sigurno čuli većim delom lepe stvari, i slušali i potrebama Albanaca. Drago mi je da imam priliku da danas sa Vama razgovaram u predočim Vam probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju, i da možete da čujete iz jednog drugog ugla kako mi gledamo na generalno pitanje budućnosti Kosova“ rekao je na samom početku sastanka sa kongresmenom Eliotom Engelom potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.



On je sagovornika upoznao sa činjenicom da se van svojih domova još uvek nalazi preko 200,000 raseljenih i izrazio očekivanje da se i on lično založi da se ovo pitanje konačno reši na jedan pozitivan način.



Posebno je naglasio problem Đakovice i Mušutišta u Suvoj Reci gde Srbi ne mogu ni na dan da posete svoja imanja, a kamoli da se vrate.



„Nedopustivo je da danas, u srcu Evrope u vremenu u kome živimo mi još uvek imamo mesta u kojima se ljudima brani da dolaze u svoje domove samo zato što su Srbi. Imamo svi zajedno obavezu da to promenimo, obavezu zbog budućnosti koja mora da bude drugačija od prošlosti kada smo se na ovim prostorima sukobljavali“, kazao je Jevtić u razgovoru sa kongresmenom Engelom.



Kongresmen Engel se posebno interesovao na koji način politički predstavnici Srba sarađuju sa zvaničnim Beogradom gde je Dalibor Jevtić posebno istakao važnost institucionalne veze Srba sa Kosova sa Vladom Srbije, jer bez te veze, kako je rekao „mnogi problemi Srba bi i danas ostali nerešeni. Veoma važna i hrabra odluka predsednika Vučića koji je pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu je nešto što će pomoći i nama Srbima na Kosovu da u budućnosti bolje živimo. Očekujem da se upravo mi, Srbi sa Kosova, uključimo i budemo deo tog dijaloga. Takođe očekujemo da vidimo isto takvu političku hrabrost u Prištini i konačno uspostavljanje Zajednice srpskih opština,“ naglasio je Jevtić.



Kongresmen Eliot Engel se Jevtiću zahvalio na pruženim informacijama i istakao da „podržava i slaže se sa očekivanjima ali i potrebom da Albanci na Kosovu poštuju i uvažavaju Srbe i obezbede im jednaka prava“.



On je kao važno pitanje izdvojio i nastavak dijaloga jer, kako je rekao „bez dijaloga i razgovora se problemi ne mogu rešavati“.



Iako je u javnosti poznat kao neko ko se u prošlosti zalagao za prava Albanaca na Kosovu, on danas ističe da Albanci moraju da poštuju prava drugih naroda i ne čine ništa što će ugrožavati bilo čija prava.



Na kraju sastanka sa ministrom Jevtićem, gospodin Engel izrazio je spremnost da se komunikacija i saradnja između njih dvojice nastavi i ujedno pozvao Jevtića da poseti Vašington i tamo u Kongresu, u odborima koji se bave pitanjima Zapadnog Balkana i odnosa Srba i Albanaca, govori i ukaže na probleme i mogućnosti rešavanja istih kako bi se na taj način bolje razumela trenutna situacija na Kosovu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva